“Малкият принц“ пътешества по три моста над Янтра

Топ новина!
Malkiiat-printss-patеshеstva-po-tri-mosta-nad-Yantra
“Малкият принц“ пътешества по три моста над Янтра
Млади ентусиасти от „Фондация „Габрово - преди и сега“, решили да направят Габрово по-привлекателен и активен град, обновиха скучните и замърсени с окъсани афиши електрически табла край река Янтра.
РУЖА ЛЮБЕНОВА
 Млади ентусиасти от „Фондация „Габрово - преди и сега“, решили да направят Габрово по-привлекателен и активен град, обновиха скучните и замърсени с окъсани афиши електрически табла край река Янтра. Художниците Алина Пенчева и Нуркан Нуф се обърнаха към на детето във всеки възрастен и нарисуваха сцени от произведението на  Антоан дьо Сент-Екзюпери „Малкият принц“. Направиха го през последните почивни дни – 3 и 4 ноември.
 А габровци - забързани или не, скучаещи или целеустремени, неволно спират погледа си на цветните картини, с много жълто, като топлината и слънцето, с тъмни краски и задацдъчни тонове.
 „Реалността днес е монета с две страни - добра и лоша. От нас зависи коя от тях ще доминира - казват младите момичета и момчета от Фондация „Габрово - преди и сега“. - Заставаме зад общата кауза да обединим институциите, местния бизнес и жителите на града в дарителско дружество, с чиито действия целим да подтикнем Габрово към стремеж за създаване на по-добра градска среда.“ Фондацията е млада, но вече има интересни и атрактивни акции. За последната – рътешествието на Малкия принц по мостовете в Габрово ни разказаха Грета Станева и председателят на Фондация „Габрово - преди и сега“ Христо Женилов.
 
 „Способни ли сме ние - жителите на Габрово, освен да се наслаждаваме на положителните промени в красивия ни град, освен да бъдем взискателни и критични, да бъдем и активни участници в процеса на подобряване на градската среда, да съхраняваме и опазваме всичко, което се изгражда, подновява и допълва пространството около нас - попита Грета Станева - От известно време група млади габровци работят усилено в тази насока. По пътя към разгръщането на потенциала на Габрово, облагородяването на градската среда и създаването на нови, привлекателни за деца и младежи пространства, те са подкрепени от доброволци, дарители и институции. Най-голямото предизвикателство пред тях обаче остава посланията и идеите им да достигнат до местното население и то да бъде активна страна в целия този процес. Защото жителите на едно населено място са неговите стопани и те имат изключително отговорната задача да опазват и съхраняват тази собственост, а още по-продуктивно би било, ако вземат активно участие в промяната на всеки един елемент от градската среда, който не им харесва. Всъщност, когато имаме желание да променим, подобрим, изградим нещо – винаги е по-лесно, когато сме обединени, винаги е по-ценно, когато вложим от личното си време, средства и труд…
 Именно нежеланието да наблюдават безучастно действията или бездействието на съграждани, институции и др. към опазването и подобряването на градската среда е движещата сила на младежите от Фондация „Габрово – преди и сега“. Фондацията започна своята дейност само преди година, но вече има редица осъществени инициативи по почистване на замърсени пространства и обновяване на визията на електрически табла в града.
 А „Малкият принц“ вече е в Габрово! Неговото посещение в града на Рачо Ковача се дължи именно на Фондация „Габрово – преди и сега“, с помощта на главните дарители в лицето на Темпус Линк ЕООД, Караш Инвест ООД и Великов 2017 ЕООД и на двамата млади художници от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – Алина Пенчева от Русе и Нуркан Нуф от гр. Разград, както разбира се и на разрешенията и съдействието на ЕРП Север Енерго Про и Община Габрово.
 Алина Пенчева завършва специалност „Иконопис“ в НГПИ „Тревненска школа“ през 2018 г. По време на обучението си в Трявна тя има множество участия в симпозиуми, изложби, конкурси и събития, свързани с изкуството. През 2017 г. Алина печели 1-во място в Майсторската надпревара по иконопис в ЕМО „Етър“, след което прави своя изложба там. В момента тя изучава „Рисуване и интермедия“ във Факултета по изящни изкуства във ВТУ.
 В гимназията Нуркан Нуф е изучавал „Електрообзавеждане на производството“, а днес, колкото и странно да изглежда, той се обучава във Факултета по изобразително изкуство към ВТУ. На 22 години Нуркан има над 20 общи и самостоятелни изложби зад гърба си, участвал е и в много други проекти като този в Габрово. Нуркан Нуф работи и по свой самостоятелен проект в момента. Той рисува портрети на народните будители като идеята му е да ги дари на училищата из цяла България, включително в селата. А причината за неговата самоинициатива е една от изложбите му в едно село, където забелязва, че повечето от децата не са виждали картина никога през живота си и смята, че ще бъде недопустимо от негова страна това да си остане така.
 Именно Алина и Нуркан са инициаторите на идеята за пътешествието на „Малкия принц“ край река Янтра.
Тази любима история на деца и възрастни от Екзюпери – нейните сюжети и персонажи – често ни припомнят простички истини, които пропускаме в забързаното си ежедневие и ни карат да се замислим за истински важните неща в живота ни и взаимоотношенията помежду ни.
 Самите илюстрации, които двамата художници пренесоха на електрическите табла край габровските мостове също не са избрани случайно.
За таблото до Баев мост са използвани светли цветове с преобладаващ жълт цвят. Жълтото се свързва със светлината, топлината - тематично е обвързано с храмът в близост и цветовете на Априловска гимназия, тъй като таблото е води до тези две духовни средища на града.Таблото на моста при Рачо Ковача е в по-тъмни цветове, силуетно във връзка със скулптурните композиции на моста, тъй като те са тъмни и нощно време също се виждат само като силуети.“
 Още за последният проект на Фондация „Габрово – преди и сега“ ни разказа и председателят на Сдружението Христо Женилов.
 „Габрово е един град, чиято красота очаква да бъде разкрита. Уникалната му архитектура с толкова исторически пластове на едно място го правят един от необикновените български градове. Дразнещо е обаче, че този потенциал слабо се развива и използва, което всъщност даде стимул на Фондацията да насочи част от усилията си в посока обръщане на прожекторите към детайлите на градската среда.
 Както се вижда първите крачки са налице. Изчистихме близо 10 табла от облепените върху тях плакати и обяви и под този хаос и ръжда изплуваха едни позитивни и цветни картини, които веднага внесоха положителна промяна в ежедневието на габровци.
Този проект е само тренировка за по-мащабните промени, които ние от фондацията целим да реализираме в града. Тепърва бихме искали да извадим на показ скритата и често подминавана красота в Габрово, а крайната ни цел е до няколко години сегашните малки крачки да са се систематизирали и да започнат да дават начални резултати.
Развитието на “бранда” Габрово с неговите традиции като столица на хумора и дълбоките му възрожденски корени са основата, която ще използваме за привличането на туристи и превръщането на родния ни град в една не само туристическа дестинация, а и в едно отлично място за живот.“
 Христо Женилов и екипът на Фондация „Габрово – преди и сега“ са младите хора, които не очакват промяната, която желаят да се случи някога, някъде, от някого. За тях няма нищо невъзможно за постигане, когато имаш ясни цели, убеден си в собствените си сили и си способен на конструктивен диалог с всички страни, засегнати от процеса.
 Така с любов към Габрово, непримиримост към недостатъците на градската среда и активно участие в процеса на промяната младите хора от Фондация „Габрово – преди и сега“ успяват да привлекат дарители сред габровските фирми и да спечелят всяка институция и доброволец, до които достигнат идеите им.

Коментирай!

За да коментирате, влезте в профила си или се регистрирйте. Ако нямате регистрация, може да се регистрирате тук. Можете директно да коментирате чрез профила си във Facebook.

0 коментара

Към началото
  1. Още от Култура

Календар

ПОН ВТО СРД ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД

Адрес "100 вести"

И това го има"

Виц на деня