Макетите на 5 знакови сгради на Габрово вече са на пл. "Възраждане"

Водеща! Maket-na-emblematichnata-sgrada-na-Parahoda
Макет на емблематичната сграда на Парахода

Изложбата "Габрово-160 год. творчески град", реализирана по Програма "Култура" на Община Габрово, вече може да бъде видяна пред зала "Възраждане".

Пет знакови за Габрово сгради са пренесени в умален мащаб в центъра на града. Изграждането на парка на миниатюрите с първите макети в него, Народно читалище Будителите - 2017започна по повод 160 години от обявяването на Габрово за град.
Моделите на архитектурни шедьоври са високи около 1 метър и са изработени от устойчива пластмаса. Творение са на художника Климент Генчев, изпод чийто ръце са излезли множество архитектурни ландшафтни макети. В габровския парк са Параходана Пенчо Семов, едно от чудесата на Габрово, вилата на индустриалеца, завещана за старопиталище, която от години се руши, къщата на Калпазанов, възстановена по архивни снимки, и Дома на културата. След дни ще бъде добавен и модел на ЖП гарата.
Макетите се отличават от подобни образци с това, че са интерактивни. Те оживяватчрез сензори, а с помощта на холографски изображения разказват истории - в случая биографиите на 10 бележити габровци. Личности, повечето от тях малко известни, на които в родния им град не са издигнати паметници, но имената им са записани в страниците на националната ни история. Творци, държавници, хора на техническата мисъл, мечтатели, дали началото, изпреварили времето си. С тази инициатива авторите на проекта искат да ги върнатпри нас по един ненатрапчив начин, да ги издигнат в публичната памет.
Във всяка къщичка ще живеятдве личности от миналото на Габрово - чрез снимки за тях, картини и видео:
Елена Доскова-Рикарди е първата българка, пяла на сцената на Миланската Ла Скала“, Теофана Крил е една от първите три авиаторки в България, Иван Родев е първият корабостроителен инженер у нас и създател на Варненската корабостроителница, Сава Манолов е първият български морски капитан, брат на основоположника на българското професионално композиторско творчество Емануил Манолов, Христо Енев е първият дипломиран български архитект, проектирал по-голямата част от железопътните гари в страната, Ботьо Бараков е първият български меценат, Тодор Бурмов е първият български министър-председател, смята се и за първият журналист на Габрово.
Ген. Константин Попконстантинов е първият българин военен министър, Нено Христов - Нено Кукладжията е основоположник на кукления театър, баща на двете популярни кукли - Рачо и Дешка, Стефан Бойновски е първият певец и гъдулар, записан на грамофонна плоча в България.
Макетите са поставени на пътя на хората - на площад Възраждане“, и ще останат там до понеделник, 9 ноември. Инициаторите на проекта разчитат те да предизвикват интереса на минувачите, за да не губим паметта за наследството на Габрово.
Вече има интерес от музеи, институции и големи търговски обекти, които да експонират миниатюрите на своя територия. Така ще са на разположение на зрителите и в лошо време.
Проектът за Мини Габрово слага едно добро начало, което авторите на проекта Светослав Славчев и Емил Михов се надяват да се превърне в нова атракция.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни