Лицата на Рой Плейстоу

Litsata-na-Roo-Plееstou
R.A.Plеystou-19-09-19.JPG
Изложбата „Лица” на английския художник Рой Плейстоу бе открита във вторник в ХГ „Христо Цокев” Габрово.

Името на художника Рой Алан Плейстоу стана обект на внимание в арт средите по време на майската изложба на габровските художници по случай Деня на Габрово. Тогава той показва една малка серия живописни портрети на хора, с които е свързан тук в България. Получава номинация за награда и покана за самостоятелна изложба от директора на галерията Евгени Недев.

Настоящата изложба включва 58 потрети, маслена живопис , на хора близки до него - приятелката Ива, братът Джон или образи, които са му направили впечатление, но не познава лично като сатирика Радой Ралин, а също интересни личности, с които животът тук го е срещнал тук - актьора Ицко Финци, Лола - модел в Художествената академия, други оприличил на наркодилър, мафиот, редят се работник, красиви жени и др. Има и автопортрети в експозицията и в негово портфолио. Един търсещ творец, който се наслаждава да рисува портрети на хора, които среща. Художник надарен със способността да схваща поантата на характера, особеното човешко излъчване.

Рой Плейстоу живее от седем години в с. Ангелово, Габровско. Първо е дошъл брат му Джон, който живее в с. Янтра. Харесало му в България и после и той се установява. „Трябва да знаете влюбих се във вашата страна с хубави хора, хубава природа, а и животът е по - евтин”, казва той. Разказва, че е завършил Иилинг Колеж - живопис и графика. Негови учители са двамата известни английски художници Дейвид Хокни и Роналд Китай.

До 40-та си година Рой Плейстоу живее в Лондон със семейството си. Има дъщеря.След това отива да работи в Амстердам, Холандия, където намира по-широко поле за работа и остава 18 години. Направил е две самостоятелни изложби. Специализирал се е в областта на рекламата - сториборд . Художникът обикновено рисува на ръка за филмови реклами. Негови герои най-вече са кучета и котки и различни други обекти на реклама. Кадрите са с приложен кратък текст.

С малък текст са придружени и портретите в изложбата „Лица”, която ще остане открита в ХГ „Христо Цокев” Габрово до средата на октомври.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото