Лиляна Павлова: “Няма отпуснати пари за стената на язовир “Христо Смирненски”

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова бе част от екипа,
Лиляна Павлова: “Няма отпуснат
Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова бе част от екипа, инспектирал във вторник рехабилитираното трасе на първи и втори етап на обхода край Габрово. В интервю за „100 вести“ тя коментира причините за природните бедствия и последствията от

- Г-жо Павлова, как ще коментирате съмненията на голяма част от българите, че причина за пострадалите им домове е и несвършена работа от държавата, от общините?
- Нещата винаги са комплексни. Няма как да е само едната или другата причина. Когато се изчисляват параметри за изграждането на отводнителна или друга инфраструктура или когато се проектират язовири, се отчита 100-годишната вълна, но тя започна да ни се случва много често.
Изчисленията на инфраструктурата по нашите географски ширини е правена за по-малки по продължителност и по-малки като обем валежи. Това, което се случва в момента – за три часа да се напълни язовир „Камчия“, който водоснабдява Варненска и Бургаска област, означава, че по количество и обем валежите са достигнали нива, които не са типични за нашите ширини. Това е доказателство за промени в климата. Това е факт!
От друга страна големите язовири, които се поддържат от ВиК, от „Язовири и каскади“, се поддържат.
Те имат технически паспорт, имат специален режим на изпускане. Там нямаме притеснения, защото и последният доклад, с който МРР като отговорна институция излезе, показва, че са в изправно състояние.
- Така ли е с малките язовири?
- Не такава е ситуацията в микроязовирите, поради безстопанственост или лоша грижа на тези, които отговарят за тях. В много случаи те са частни или с неясна собственост... В тях се отглежда риба и преливниците им са зазидани... Така че винаги има и двата момента за причини за наводненията. Но пак ще кажа – у нас валежите като количество, обем, продължителност и скорост са много по-различни от предишни години и не отговарят на съществуващата пътна инфраструктура.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото