Лиляна Павлова: "И тунелът под Шипка ще се изгражда с бюджетни средства"

Топ новина! Lilyana-Pavlova--
Лиляна Павлова:

След магистрала "Хемус" и тунелът под връх Шипка ще се строи с пари от държавния бюджет. Това е съобщила министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова във Велико Търново, предаде пресслужбата на ведомството й.Не е посочено какви средства са предви

След магистрала "Хемус" и тунелът под връх Шипка ще се строи с пари от държавния бюджет. това е съобщила министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова във Велико Търново, предаде пресслужбата на ведомството й.
не е посочено какви средства са предвидени в бюджета за изграждането на тунела и кога се очаква да започне неговото строителство.
Обходът на Габрово и изработването на идейния проект за тунела под Шипка трябваше да стане с пари по оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Стойността на проекта беше 99.5 млн. лв., но той не се е реализирал изцяло. Причината за това са обжалвания на еколози и забавени отчуждения на терени по трасето, казва Павлова.
Строителството на обходния път на Габрово включваше изграждането на участък от 23.25 км, етапна връзка на обхода със съществуващия първокласен път от 3.1 км и изработването на разширен идеен проект за тунел под връх Шипка.

Lilyana Pavlova:


Според последните публикувани данни на пътната агенция бяха изпълнени близо 11 км основен ремонт на съществуващ път и започнато изграждане на третия етап - 5-километровата отсечка по изцяло ново трасе, което тръгва от кв. Чехлевци и стига до кв. Дядо Дянко в Габрово. Няма информация дали този етап е приключил.
Последният, четвърти, етап от първата фаза на проекта предвиждаше изграждане на пътен възел "Дядо Дянко" (път III-5006) в Габрово до кв. Радецки - пътно кръстовище за етапна връзка до път I-5 – Шипченски проход с обща дължина малко над 4 км. Според данните на пътната агенция изпълнението на този етап въобще не е започвало.
"Имаме предвидени бюджетни средства и се надяваме да го завършим през тази или следващата година", казва Павлова за довършването на обхода на Габрово.
Тя допълва, че "ще се търсят бюджетни решения за финансиране на големия тунел под връх Шипка".
Изпълнител на обходния път на Габрово е консорциум "ПСВТ", в който влизат "Хидрострой" АД, "Пътни строежи – Велико Търново" АД, "Пътинженерингстрой – Т" ЕАД. Договорът за строителство с тях е за 92.94 млн. лв. с ДДС.

Строителният надзор осъществява ДЗЗД "Обединени консултанти" с партньори "Трансконсулт БГ" ООД, "Рубикон Инженеринг" ООД и "Трафик Холдинг" ЕООД. Стойността на договора е 1 096 032 лв. с ДДС.
Авторският надзор е на "Пътпроект" ЕООД за 116 640 лв.
До момента по обхода на Габрово са разплатени над 31 млн. лева, сочат данните в информационната система за еврофондовете ИСУН.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Тунелът

Към началото