Лена Георгиева: Община Габрово подкрепя финансово отговорното родителство

Водеща! Lna-Gorgiva:-Obshtina-Gabrovo-podkrpya-finansovo-otgovornoto-roditlstvo
Лена Георгиева: Община Габрово подкрепя финансово отговорното родителство

Разговор с председателя на Общински съвет - Габрово Лена Георгиева.

- Г-жо Георгиева, на последното заседание на Общински съвет бяха гласувани някои промени, които касаят родителите на по-малки деца. Бихте ли обяснили по-конкретно промените и кое ги налага?
- На последното заседание взехме важно решение - правилата, по които Община Габрово да отпуска еднократна финансова помощ в размер на 200 лева за новородено или осиновено дете. Бих искала да подчертая, че получаването на тази помощ от Община Габрово не зависи от дохода на семейството. За получаването й родителите трябва да имат настоящ адрес на територията на Община Габрово и поне единият от тях да е с постоянен адрес на територията на Общината през последните 3 години и към момента на раждане или осиновяване на детето. Родителите трябва да са навършили 18 години към датата на раждане, за да имат право на помощта и да нямат парични задължения към Общината. Родителите трябва да имат и завършено не по-ниско от средно образование, както и непрекъснати здравно-осигурителни права. Виждате, че помощта е насочена в подкрепа на отговорното родителство на територията на Община Габрово.
Бих искала да уточня, че става дума за подкрепа от общинския бюджет, различна от помощта, която родителите получават от държавния бюджет чрез Дирекция „Социално подпомагане“. Тази стъпка е още една в посока грижата, която полагаме за децата в нашата община, след санирането на всички училища и детски градини в Габрово, поетапното ремонтиране на дворните пространства на детските градини, обновяване на
детски площадки и изграждане на нови през последните години. Решението беше взето на последното заседание на Общински съвет, но то ще важи за всички деца, родени от началото на тази година. За 2018 г. в бюджета сме заложили 50 000 лева за подкрепа на новородени или осиновени деца.
- На последното заседание беше обсъждана и промяна на таксите за детска градина и детска ясла. Кое налага промяната?
- На последното заседание бяха разгледани на първо четене изменения на Наредбата за определяне и администрирането на местните такси, цени на услугите. На следващо заседание ще се обсъждат конкретни текстове по предложените промени. Таксите за детска градина и детска ясла не са променяни от 10 години. Това е много дълъг период, през който, за всички е ясно, че издръжката се увеличила драстично, както за едно домакинство, така и за детските заведения. Нека само си спомним, че преди 10 години минималната работна заплата беше 210 лв., сега е 510 лв. Всички знаем колко са се увеличили и разходите за храна, консумативи, стоки и услуги през последните 10 години. От 2008 г. таксата за храна на едно дете в детска градина и детска ясла е 1.50 лв. за закуска, плод, обяд и следобедна закуска. Мисля, че няма родител, който да не е убеден, че за тази сума децата няма как да получават качествена храна. Затова предлаганите промени, които предстои да бъдат разгледани в конкретика, са насочени към осигуряване на по-добра грижа и качество. Всеки си дава сметка, че една закуска от закусвалня или парче пица струва колкото в момента е заплащаната сума за храноден в детските заведения. Какво остава за тази сума да се осигури пълноценна закуска, качествен плод, за обяд - супа, основно и десерт, и следобедна закуска. Затова предложението е таксата за храна на ден се
промени на 2.20 лв. за детските градини и на 1.80 лв. за детските ясли. Новият размер на таксата би дал възможност за по-добра организация на здравословното и балансирано хранене при децата и изграждане на съответните хранителни навици, както и ще компенсира промените в цените на хранителните продукти. Планира се и премахване на замразените храни от менюто на децата, вместо тях да се ползват охладени, които, знаете, са и по-скъпи.Предвижда се промяна и при постоянната такса, която в момента е 10 лева и също не е променяна от 10 години. Тази такса се формира от разходите за вода, горива и енергия, текущи ремонти, капиталови разходи, за материали, за постелен инвентар и облекло и някои други разходи, обезпечаващи дейността на детските заведения, които през последните 10 години се увеличиха и то съществено. Реално таксата, която към момента се заплаща не съответства на реалните разходи, което налага промяната. Планира се таксата от 10 лева да се промени на 14 лв. за детските ясли и на 18 лв. за детските градини.
По-малкото увеличение за таксите за детска ясла в сравнение с тези за детска градина ще се компенсира от общинския бюджет, за да може да се осигури по-плавен преход за родителите, които пускат рано децата си в детска ясла, докато майката започне отново работа и стабилизира семейния бюджет след майчинството.
Мисля, че предложените нови размери на таксите са социално приемливи. Още по-важно е, че те дават шанс за по-добро качество на онова, което осигуряваме за децата. Вярвам, че нашият стремеж по отношение на децата трябва да бъде точно в посока постигане на качество, както по отношение на храненето, така и на обучението.
- Предвиждат ли се други мерки за подобряване качеството, което се предлага на децата?
- В последните години бяха предприети доста мерки в тази насока. Знаете всички училища и детски градини са санирани. Вярвам, че няма нужда да убеждавам вас или някой друг в промяната в качеството на средата, в която пребивават децата. Започна поетапно ремонтиране и на дворовете на детските градини. Вече са ремонтирани дворните площи на ДГ „Слънце“, на двете бази на ДГ „Перуника“, ДГ „Мечо Пух“, детска ясла „Славейче“. Ремонтира се и дворът на ДГ „Дъга“. Проектна готовност има за дворовете на всички детски градини и поетапно ще бъдат обновени. През последните години са изградени нови детски площадки, обновени са съществуващи. Вероятно ако опитам да ги изброя, ще пропусна доста, затова ще отбележа само някои, които предстоят да бъдат изградени или ремонтирани. Заложени са средства за изграждане на детска площадка в кв. „Бичкиня“. В парка до Колелото и междублоковите пространства също се изграждат детски площадки, някой от тях вече се ползват. Предстои да бъдат обновени и модернизирани други две детски площадки в кампанията „За чиста околна среда“ - детска площадка на ул. „Д-р Тота Венкова“ в кв. „Трендафил“ и в кв. „Нова махала“.  И не на последно място - от тази година започва и поетапно въвеждане на монтесори обучение в детските заведения.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни