Ласкави отзиви за творчеството на писателя Стоян Цонев в последния брой на „Словото днес"

Za-knigata-si-Stoyan-TSonev-be-otlichen-s-aPrilova-nagrada-prez-2023-godina
За книгата си Стоян Цонев бе отличен с АПрилова награда през 2023 година

    В последния, 15 брой на вестник „Словото днес“, излезе обзорът на Съюза на българските писатели за издадената литературна продукция Стоян Цонев
през 2023 година. 
    В категория „Роман“  литературният критик Николай Табаков отбелязва 29 романа, написани от талантливи писатели. Сред тях попада и писателят Стоян Цонев – член на Дружеството на писателите – Габрово, с романа си „Самси Бойчо вехта Войвода“. За него Николай Табаков пише: „Исторически роман за кърджалийското нападение над Трявна през 1798 г. и за тримата братя хайдути от колибите Цепераните. Уж за Трявна, а за света. Уж за Тревненския балкан, а за Сибир. Уж краеведска книга, а  за цяла България... Работено е сериозно. Но най-важен е езикът – емоционален, точен, характерен за времето си. Диалект, разбира се, но диалект, на който говори Историята“. 

Книга

Книгата "Самси Бойчо вехта войвода" бе представена и в Лясковец,

на който Стоян Цонев е почетен  гражданин


    В категория „Публицистика“ Ива Николова отбелязва: „Мощен залп в жанровата публицистика, есеистика, мемоаристика, документалистика и историография“. За мемоаристиката тя не се изказва много ласкаво, с известни изключения, сред които и книгата животопис на Стоян Цонев „Лъжливото зазоряванае“ (издателство "Фабер"), чиито „спомени са мили, защото приличат на раздумка, както и където ви е приятно. Пък и научаваш разни неща, които сигурно имат смисъл“. 
    Писателят Стоян Цонев трябваше да бъде представен и по време на Славейковите дни в Трявна с последната си поред книга „До коляното на Бога. Фантасмагорично повествование“, което писателят отложи поради сериозно заболяване и предстоящо лечение. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото

Следвай ни