Лальо Метев стана почетен гражданин на Габрово, а Йордан Белев е отличен с почетен знак

Топ новина! Lalyo-Mtv-stana-pochtn-grazhdanin-na-Gabrovo,-a-Yordan-Blv--otlichn-s-pochtn-znak
Лальо Метев стана почетен гражданин на Габрово, а Йордан Белев е отличен с почетен знак

Лена Георгиева се обърна към общинските съветници: "Ние с вас сме тук по волята на хората - гражданите на Габрово.

Тържествена сесия на Общински съвет се проведе в Деня на Габрово. В приветствените си слово председателят на ОбС Лена Георгиева се обърна към общинските съветници: "Ние с вас сме тук по волята на хората - гражданите на Габрово. Длъжни сме да бъдем отговорни, взискателни, мъдри, справедливи и честни! И ако това е валидно за всеки човек, то за нас е двойно по-наложително, защото освен пред себе си, трябва да бъдем отговорни и пред тези, които са ни гласували доверие. Празникът на града винаги ни връща назад в историята, защото имаме нужда от устоите й, кара ни е да се взираме в настоящето, за да може отчетливо да откроим успехите, напредъка, израстването. Празникът ни изпълва с надежда и ни подтиква да мечтаем за бъдещето с присъща само на дръзките, младите и смелите настойчивост, изисквайки повече.

Празникът ни радва, той ни сближава и ни гордее, обръща ни един към друг, но в същото време празникът има и друга функция - да ни обърне към самите нас и да ни накара да погледнем навътре в себе си. Ако там е празно и студено, празен и студен ще е градът, в който живеем. За Габрово днес може да кажем прекрасни неща, но много по-смислено е ако се запитаме за колко от тях и ние имаме принос? Какво дадохме, каква следа оставихме, какво добро отгледахме, посяхме ли разбирателство, бяхме ли смели, стигаше ли ни волята, честни ли бяхме, мъдро ли постъпвахме?

Градът е това, което ние правим с него и ако нещо тук не ни харесва, то значи нещо там, в нас, не е хубаво. Имам едно единствено пожелание - нека бъдем взискателни към себе си. Този град заслужава както цялата ни любов, така и цялата ни отдаденост. Тогава и само тогава, той ще ни се отплати!"

С решение на Общинския съвет двама заслужили габровци получиха почетните отличия на Община Габрово за 2018 година. Йордан Белев, илюзионист и основател на Куик Хендс Проджект, e отличен с почетния знак на Община Габрово за принос към утвърждаването на Габрово като център на илюзионното изкуство. За седми път той организира в Габрово фестивал на илюзионистите Магична среща "Златна котка". Благодарение на усилията му Габрово успя да се наложи като име в още една ниша - и като столица на магията. Той е организатор на фестивала на уличната магия. Белев се включва редовно в различни благотворителни инициативи, най-голямата сред които е Българската Коледа. Той е изключителен пример за младите хора в Габрово и вече има свои ученици, които също жънат успехи в областта на илюзионното изкуство.

Лальо Метев е удостоен със званието Почетен гражданин на град Габрово за благотворителна дейност и безкористна подкрепа при осъществяването на общественозначими за града каузи, принос за духовния просперитет на Габрово и развитието на християнския му облик. Лальо Метев е роден през 1921 година и произхожда от известна габровска фамилия. Макар че прекарва голяма част от живота си извън Габрово, не забравя родния си град. Той е известен като спомоществувател на много институции и частни лица в Габрово и страната. Благодарение на неговата финансово подкрепа близо 300 000 лв. са инвестирани в храм "Св.Троица" и близо 216 000 - в новостроящия се храм "Св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровский". Особено силна е неговата заинтересованост към габровското дружество "Майчина грижа", на което често е помагал. Поради напредналата си възраст Лальо Метев не успя да присъства на заседанието. Наградата прие

племенникът му Серги Метев.

Преди да връчи отличията зам.- кметът Нела Рачевиц каза: "В деня на Габрово винаги поглеждаме назад - към 4 май 1860 година и едновременно мечтаем за бъдещето. А то винаги е там, където сме заедно в обществено значимите каузи, каузи които помагат, подкрепят, изграждат и утвърждават всичко добро и полезно за града, за габровци. Защото да създаваш за и в името на Габрово не е служебно задължение. Това е привилегия, която можем простичко да наречем любов към Габрово - безкористна, безвъзмездна, от все сърце! "

Архиерейският наместник Руслан Личев поздрави габровци за празника и ги благослови. А младият пианист Петър Чернокожев свири за наградените и за всички присъстващи. Поздравителни адреси по повод Деня на Габрово изпратиха президентът Румен Радев, кметовете на Велико Търново, Севлиево, Троян, Ямбол, Правец, Тетевен, Янка Такева, председател на Съюза на българските учители, Хюсеин Ергани, генерален консул на  Турция в Пловдив.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото