Кристиан Вигенин: „Конфронтацията между ЕС и Русия влошава ситуацията в Украйна и може да има сериозни последици за целия континент”

	В неделя на митинга-поклонение по повод 71-та годишнина от Балванската
Кристиан Вигенин: „Конфронтаци

В неделя на митинга-поклонение по повод 71-та годишнина от Балванската битка присъства и бившият външен министър и член на ИБ на БСП Кристиан Вигенин. За позицията на България по отношение на Русия, за икономическите загуби, които понася България от нало

- Г-н Вигенин, как ще коментирате навлизането на американска военна техника в страната и липсата на категорична позиция от страна на правителството за неучастието ни във военни действия? Като член на НАТО имаме права, считам, да заявим позицията си за защита на населението и държавата ни, не е ли крайно време България ясно да заяви своя неутралитет?
- БСП има много ясна позиция правителството да се въздържа от всякакви действия, които могат да бъдат изтълкувани като враждебни спрямо Русия и които могат да ни въвлекат пряко или косвено в този конфликт.


Нашите притеснения са, че на практика правителството не дава никакви ясни обяснения за ангажиментите, които поема. Постоянно има противоречиви становища, изразявани от министъра на отбраната, от министъра на външните работи, от премиера и президента. Това създава напрежение, тъй като няма яснота какво всъщност се планира, какво се прави и защо. А е важно всяко едно действие на всяка цена да бъде съобразено с българския интерес. Ние ще продължим да настояваме да има пълна прозрачност на тези действия. Най-притеснителното е, че за много от тях ние научаваме не от българското правителство и от ресорните министри, а от чужбина, от изявления пред чуждите медии от представителите на НАТО, от представители на страните членки на НАТО. Това за мен е учудващо, защото в една такава тревожна ситуация най-малкото българският парламент трябва да бъде информиран. А с такава информация на практика не са запознати дори депутатите. С бившия министър на отбраната Ангел Найденов поискахме изслушване на министрите на отбраната и на външните работи на съвместно заседание на двете комисии - по външна политика и по отбрана, но това искане беше отклонено. То и до момента не се е състояло. Затова българските граждани трябва да настояват да не се предприемат никакви действия, които пряко или косвено могат да ни въвлекат в този конфликт и да настояват за пълна яснота по отношение на ангажиментите, които са поемани от страна на президента, правителството, и всичко това да преминава като достатъчно подробна и ясна информация поне през парламента. Това те го дължат и на гражданите, и на парламента.
- Част от държавите членки на Европейския съюз са предпазливи в изказването на позиция по отношение санкциите спрямо Русия, други въобще се въздържат от това, докато ние непрекъснато афишираме, че Русия е заплаха за България и настояваме за увеличаване на тези санкции?! А всъщност те удрят изключително силно върху икономиката на България, дърпат я назад. Поне Габровска област има фирми-износителки към Русия, които губят милиони левове от това ембарго.
- Това за мен също е едно от неясните, неразбираеми неща. Категорично към днешна дата можем да кажем, че санкциите са непродуктивни, те не доведоха до ефекта, който се целеше с тях. Затова и ние като политическа партия настоявахме България, заедно с други страни-членки да предложи план за поетапно отпадане на тези санкции. Както и за незабавно отпадане на забраната за пътуване в ЕС на руските парламентаристи. На тях им беше забранено да посещават европейски страни. Не може от една страна да се говори за нужда от диалог, а в същото време да се възпрепятства парламентарния диалог между ЕС и страните членки на ЕС и Руската федерация. Този конфликт в Украйна няма друго решение, освен политическо. Ние неведнъж сме заявявали, и аз персонално още като министър и като депутат, че стабилност в Украйна може да има, само ако с гарантирането на тази стабилност се заемат и Русия, и ЕС. Конфронтацията между ЕС и Русия първо не само не подпомага, а влошава ситуацията в Украйна, което може да има сериозни последици за целия континент, плодовете на които вече берем под формата на икономическите загуби за българските износители и за България. Трябва да сме наясно, че прекият, директният ефект от санкциите на ЕС и съответно контрасанкциите, които Русия въведе за ЕС, не са толкова големи, но косвените са много големи. Те се задълбочават, засягат много сектори, особено родния туризъм в момента много страда от това. Така че едно национално отговорно поведение на правителството и на президента би трябвало да бъде в посока успокояване и нормализиране на взаимоотношенията между България и Руската федерация и съответно между Европейския съюз и Руската федерация, а не обратно. Не е убедително, когато българските представители - президент, правителство, се оказват сред най-крайните по отношение на РФ.
- Само Русия ли носи основната вина за ситуацията в Украйна и за взаимоотношенията с ЕС или тя е двустранна?
- Смятам, че трябва да имаме доста по-обективен подход към това, което се случи, защото бяха направени поредица от грешки. Не считам, че трябва да говорим за вина. Основната ни задача за момента е да бъде установен мир в Украйна. Защото от този конфликт страдат обикновените украински граждани, има и много жертви. Освен това като че ли на заден план при това правителство остана фактът, че България има своята най-голяма исторически формирана българска общност зад граница именно в Украйна. Това, което се случва в Украйна, освен войната, жертвите, е, че тази държава е в много тежко икономическо и социално положение в момента, от което страдат и стотиците хиляди българи, които живеят там. Тоест ние, определяйки нашата политика, трябва на преден план да поставяме и интересите на българската общност там. Така че първата ни задача в момента е не да търсим кой е виновен, а да търсим стъпките, които да върнат мира в Украйна, да върнат страната по пътя на икономическото възстановяване. Всичко останало до голяма степен бих казал, че е безотговорно в такъв момент - България чрез своето правителство и президент да се превръща в страната, която взема подобни крайни позиции, и да създава предпоставки за трайно влошаване на отношенията между Руската федерация и България.
- Натам ли сме тръгнали?
- Мисля, че това не е необратим процес, защото трябва да отчитаме, че политиката, която следват в момента президентът и българското правителство, особено президентът, не е политика, която се подкрепя и се споделя от огромната част от българските граждани. Няма как отношенията между двата народа да бъдат трайно увредени от това, което се случва. Но все пак очевидна е нуждата от една по-умерена и балансирана политика.
- Предстоят местните избори, считате ли за възможно те да бъдат две в едно?
- Възможно е да има местни и парламентарни избори, защото със сегашните си действия правителството показа, че не е на висотата на отговорностите си в труден за страната момент. Ситуацията се влошава – икономически и социално. Не съм убеден, че българските граждани ще търпят дълго хаотично управление без ясни цели, без ясни приоритети. Очертава се сериозен провал на това правителство. Лично аз не го пожелавам, защото България наистина има нужда от стабилност, но когато с действията си правителството създава политическа нестабилност, очевидно може да се наложи наистина да вървим към избори много по-рано, отколкото се предполага.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото