Красимира Чолакова: „Регионалният исторически музей подготвя поредица от изложби за 155-годишнината на Габрово като град"

Krasimira-CHolakova
Красимира Чолакова

Тази година през месец май се навършват 155 години от обявяването на Габрово за град. На годишнината ще бъдат посветени голяма част от културните събития в града. Какви събития организира Регионалният исторически музей по повод 155 години Габрово град?

- Г-жо Чолакова, какви събития и проекти подготвя Регионалният музей по повод 155-годишнината от обявяването на Габрово за град?
- Музеят през тази година подготвя няколко изложби, които са посветени на тази годишнина. Основната изложба през месец май ще се нарича „Приятели без граници - подаръци за кмета на Габрово“. Тя е на Община Габрово и ще съдържа предмети, които са били дарявани на различните кметове на града от чуждестранни делегации и гости.
Другото голямо събитие ще бъде в Нощта на музеите през май. Става дума за няколко инициативи на Регионалния исторически музей, съвместно с читалището в Донино и Детска градина „Мики Маус“ за възстановяването на старите габровски градски традиции. В Нощта на музеите за втори път ще организираме Празник на щирника. Освен че ще представим типичната габровска баница и ще черпим всички посетители с нея, ще представим и някои традиционни габровски гозби, като ще използваме рецепти, споделени в „Хроника на рода Кехлибареви“ и тетрадка с рецепти на сладки на бабата на Георги Попминков отпреди 150 години.
- Съвместно с други институции подготвяте поредица от изложби. Доколкото знам, първата е насрочена за месец април.
- Първата от поредицата изложби е от 27 април - „Нови начала“, посветена на 70-годишнината от Втората световна война. Тя ще представи пред широка публика за пръв път някои културни ценности, които съхранява Регионалният исторически музей. Изложбата е съвместна с Държавен архив - Габрово и Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов“.
Другата голяма изложба е посветена и на 130-годишнината от Съединението и 100-годишнината от Първата световна война. Тя се нарича „Българските години“. Ще я открием на 3 септември във връзка с двата национални празника през септември. Тя също е съвместна инициатива на Регионалния исторически музей, Държавен архив - Габрово, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, Историческия музей в Севлиево и Държавния военно-исторически архив във Велико Търново. Тази изложба също е много интересна, защото включва културни ценности от Военно-историческия архив във Велико Търново и севлиевския музей, които не са показвани пред широката публика.
Съвместна инициатива – на РИМ, АЕК „Етър“ и Художествена галерия „Христо Цокев“, Дома на хумора и Регионалната библиотека, е и друга голяма изложба - „Реликви от Габрово“. Тази изложба ще гостува в София - в БАН, а след това, точно когато са тържествата по повод 155-годишнината през месец май, ще бъде показана и в Националния исторически музей в София. А през септември и октомври ще могат да я видят и габровци.
Освен това ние организираме на 5 и 6 октомври Национална научна конференция „Старопланинският регион и културният туризъм“. Тази традиционна за музея конференция се организира от един млад колега - Иван Христов. Тази година решихме освен от Великотърновския университет съорганизатори да бъдат и от АЕК „Етър“. Макар все още да не сме разпратили покани за участие, вече имаме заявки от някои от миналогодишните участници в конференцията.
По повод 155-годишнината на Габрово за град и по повод 150-годишнината на храм „Успение Богородично“ Архиерейското наместничество с участието на музея е подготвило един албум „Храмовете в Габровската духовна околия“. Той ще бъде представен на Духовния празник на Габрово – 14 октомври, Денят на Света Петка. В него ще има нови снимки на храмовете, както и данни кога са построени и осветени.
- На 155-годишнината е посветен и ваш проект, с който кандидатствате за финансиране по програма „Култура“ на Общината. Какъв е той?
- Този проект също е една съвместна инициатива на Регионален исторически музей, Регионалната библиотека, Държавен архив - Габрово и Централен държавен архив - София. Проектът предвижда създаването на изложба „155 културни ценности от 155-годишната история на Габрово“. Става дума за снимки от различни събития, станали в града през този период от време. За всяка една година сме избрали само по една снимка. Снимката може да бъде на културна ценност, на приписка, на печат, снимка на открита фабрика и т. н. Отделно от тази изложба проектът включва и илюстрована хроника на 155-годишната история на Габрово като град, която ще служи и като разширен каталог на изложбата. Става дума за дългогодишен труд на специалистите от Държавен архив, от Регионален исторически музей, от Регионалната библиотека. Ние го бяхме подготвили за 150-годишнината на Габрово като град, но за съжаление, тогава не можа да се реализира. Да се надяваме, че сега проектът ще бъде одобрен. С тази изложба сме поканени да гостуваме в град Лесковац по време на техния празник на плескавицата. А може да гостуваме и в град Ниш, както и в доста библиотеки и музеи в България.
- Напоследък екипът на музея се обновява с нови попълнения от млади хора. Колко са новите ви колеги?
- Общо 65% от колегите ни в музея са млади хора от 23 до 30-годишни. Те са носители на много нови идеи. Някои от тях са работили на национални археологически обекти с корифеи на археологическата наука, познават добре закона за културното наследство и могат да правят експертни решения. Нещо, което колеги с по 10-12-годишен стаж не могат да правят. Колегата Иван Христов, който започна при нас от студентската скамейка, организира сам за втора година научната конференция „Старопланинският регион“. Екскурзоводите и информаторите работят пък изключително добре с ателието за деца в музея съвместно с училища и детски градини и помагат за подготовката на ученици и деца.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни