Комисар Цветан Петков: „Има наивни хора, които вярват на измамниците, а не на полицията“

Komisar-Petkov
Комисар Петков

„За съжаление, все още се намират наивни хора, които вярват на измамниците, а не на полицията, което буди недоумение“ - заяви комисар Цветан Петков, зам.-директор на ОДМВР в Габрово по повод продължаващите в областта телефонни измами.

„За съжаление, все още се намират наивни хора, които вярват на измамниците, а не на полицията, което буди недоумение“ - заяви комисар Цветан Петков, зам.-директор на ОДМВР в Габрово по повод продължаващите в областта телефонни измами. Той обясни, че най-актуалната в момента схема е „участие в специализирана полицейска операция за задържане на телефонни измамници“. „Имаме случаи, при които успяваме да установим, че дадено лице ще стане жертва на телефонна измама и така нереченото муле вече чака пред терасата на жертвата - разказа той. - Нашите хора звънят на вратата, а човекът не вярва на полицаите, а на измамникът, който говори от другата страна на телефона. И хвърля парите “. В последните месеци са регистрирани няколко подобни случаи, в които полицаите не успяват да разубедят гражданина, че ще даде парите си на измамник, макар ченгетата да са с униформите си и да се легитимират. Имало е дори случай, в който човекът вече е тръгнал да тегли пари от банката, за да ги предаде на измамника, полицаят върви до него и го убеждава да не тегли парите си, но въпреки това габровецът го прави. Парадоксалното е, че в полицията са регистрирани случаи, при които измамен веднъж гражданин след месец отново се връзва на приказките на мошениците и им дава парите си.

„Банковите служители, когато видят възрастно лице да тегли голяма сума пари го предупреждават, че то би могло да „изгори“ от схемите на измамниците и своевременно ни се обаждат - разказа други характерни случай Цветан Петков. - Но, когато ние отиваме до финансовата институция човекът не ни вярва и доброволно се разделя с парите си“. Зам.- шефът на полицията изрази недоумението си защо хората продължават да вярват на измамниците и довери, че такива случаи има не само в Габрово, но и в Севлиево и в Трявна.

В Трявна и в Габрово е имало идентични случаи, при които възрастните жени са хвърлили исканите суми през терасите си, макар полицаите да са ги убеждаваха да не го правят. В подобни случаи униформените успявали да заловят „мулето“, но според полицията, то е само една малка брънка от голямата верига на телефонните измами. „Много трудно стигаме до хората, които реално стоят зад тези измами - довери още Цветан Петков, тъй като се използват румънски, гръцки и други телефонни карти, чрез които звънят извън територията на страната - най-често от Румъния. Последните три случая на ало-измамниците са от Габрово. Първият е от края на миналата седмица, когато 87-годишна жена от Габрово е измамена с 1 950 лева, 300 евро и златни накити по сценария за подпомагане на полицейска операция. В петък тя получила обаждане по телефона от непознат, представил се за полицейски служител и обяснил, че разследва схема за телефонни измами. Мнимото ченге успяло да убеди жената, че ще помогне на разследващите, ако временно им предаде спестяванията си и всички скъпоценности, които притежава. Така с мисълта, че помага на полицията, възрастната габровка изпълнила дадените от гласа в слушалката указания, подготвила спестените си пари и злато и без много да мисли ги хвърлила през терасата си. Едва по-късно същия ден възрастната жена разбрала, че е станала жертва на измама и подала сигнал за престъплението в полицията.

Два дни по-рано в РУ-Габрово е получен сигнал от 83-годишна жена от Габрово, че предния ден е станала жертва на измама. Отново по сценария „съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници“, тя била ощетена с 9 000 лв.

А в последния ден на май в полицията е получен сигнал от 90-годишен мъж от Габрово, че станал жертва на измама по същия този сценарий за съдействие. Възрастният мъж бил ощетен с 4 360 лв.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни