Климент Кунев: Очакваме по-качествено и модерно улично осветление

Klimеnt Kunеv: Ochakvamе po-kachеstvеno i modеrno ulichno osvеtlеniе
Климент Кунев

Очаква се тази година уличното осветление в Габрово да бъде подменено изцяло с енергийноефективно. Внедряване на енергоспестяващи мерки, модернизация и ремонт ще се осъществи чрез договор с гарантиран резултат (ЕСКО).

Към процедурата, обявена от Община Габрово, заинтересовани да подменят уличното осветление са фирмите „Сименс България“ и „Улично осветление“ ЕАД - София. Част от финансирането, 25% е осигурено от Националния Доверителен екофонд. Предвижда се пълна подмяна на всички улични осветители в Габрово, които са с технология, различна от LED. В Габрово има около 6000 точки за осветеност. Средствата, които ще бъдат вложени в проекта ще бъдат "избити" от икономиите.

"Ще има и софтуерна система за мониторинг за следене на икономията и да се проследяват плащанията. Предвидено е изнасяне на всички касети от трафопостовете за тяхното индивидуално обслужване и следене показателите им, за да бъдем независими от Енерго Про. Освен това „умно управление" на цялото улично осветление, ще се получава и икономия. Средствата ще се възстановят за около 10 години. Нашите окончателни условия са известни и обявени. Очакваме до 4 февруари да получим окончателните оферти от двете компании. Комисия от Общината ще ги оценява.

Надявам се условията ни да предизвикат интерес у двамата участници, за да имаме две предложения. Да имаме една реална конкуренция и да изберем по-доброто. Хубавото е, че габровци ще получим резултатът на момента, ще имаме по-качествено улично осветление, което ще изплащаме в бъдеще от икономиите, без самите ние да отделяме допълнително средства за това“, каза зам.- кметът Климент Кунев. "Най-големите притеснения на участниците са за поддръжката на инфраструктурата, която те няма да подменят, но ние им вменяваме като задължение през следващите 10 години. Това са стълбовете, поддръжка на жизнеспособността на подземната мрежа. Поддръжката е за тяхна сметка", допълни той.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото