Кирил Добрев: „Корупцията и бедността вървят ръка за ръка“

Топ новина! Kiril-Dobrv:-Koruptsiyata-i-bdnostta-varvyat-raka-za-raka
Кирил Добрев: „Корупцията и бедността вървят ръка за ръка“

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, бивш депутат от Габровска обаст, беше в Габрово за среща с актива на левицата от Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна. По време на състоялата се дискусия със социалистите от областта бяха засегнати проблеми, вълнуващи не само партийно обвързаните хора, но и населението на цялата област.

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, бивш депутат от Габровска обаст, беше в Габрово за среща с актива на левицата от Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна. По време на състоялата се дискусия със социалистите от областта бяха засегнати проблеми, вълнуващи не само партийно обвързаните хора, но и населението на цялата област. За срещата на Кирил Добрев с партийния актив от областта, за европредседателството, за задачите, които стоят пред левицата, за корупцията и бедността, е разговорът със зам.-председателя на БСП.
 
- Домъчня ли Ви за Габрово, г-н Добрев?
- Много. Отдавна не съм имал възможност да идвам, но поддържам редовна връзка с народния представител Кристина Сидорова, която ми осигурява актуална информация за Габрово, за ситуацията в града и проблемите му.
- Какво казахте на габровци по време на срещата си с тях?
- Срещата по-скоро беше организационна, на която присъстваха председатели на основни организации, общински съветници, партийният актив от областта. 2018 г. е изключително подходяща да си подредим къщичката и точно с това започнахме – със задачите, които имаме към основните партийни организации, към общинските съветници от левицата. За нас е важно да приведем партията в готовност за избори. Защото не е ясно дали 2018 г. няма да ни изненада.
- Би трябвало във всеки момент да сте готови за избори?
-Т ака е. Европредседателството за България е много важно, но до ден днешен – а вече мина месец и половина, откакто България пое председателството, но по никакъв повод не се поставят важните за България теми. Те са демографската криза, бедността на хората и най-големият проблем, който имаме като страна от Европейския съюз, това е корупцията. А корупцията и бедността вървят ръка за ръка. Как да се справиш с бедността, ако не се справиш с корупцията и обратно. Това са важни въпроси за България, които се пренебрегват. Както и образованието, което за нас е изключително важно. За БСП е кауза да „извадим“ парите от образованието и здравеопазването. Когато в тези сфери парите са водещи, всичко останало минава на втори план.
- Кои са основните задачи, които поставяте пред низовите партийни организации?
- Точно преди Нова година имахме много сериозен организационен пленум за начина, по който функционира партията. Не е тайна, че нашата структура е доста тромава. Ние сме партия от друг тип – не сме лидерска партия. При нас решенията винаги се вземат демократично и започват отдолу нагоре. Основната ми идея като зам.-председател по организационните въпроси е да вдъхнем живот в организациите. Всяка една основна организация сме я превърнали в информационна точка, т.е. до партийните членове да достига максимална информация за това, което се случва. Всяка една основна организация и след това общинската организация трябва да бъдат генератор на идеи, като трансмисията ще се извършва от народните представители, от отговорниците на Националния съвет за съответната област. Цялата тази организация започва вече да дава определени резултати. Голяма част от корупционните схеми, от шуробаджанашките взаимоотношения, за които беше уличено и Габрово, стана благодарение на активността на нашите симпатизанти и членове. Даже по-голяма част са симпатизантите, на които им е омръзнало това управление и искат някаква промяна.
- Това ли беше причината да заявите в Монтана, че ГЕРБ управлява  населените места като свои феодални владения?
- Това изявление напарвих в събота. В неделя се провеждаха избори в няколко населени места там, които за нас бяха важни. Когато демокрацията свърши започва така наречената гербаджийска метла. В събота беше извършено активно мероприятие срещу наши партийни членове – застъпници, които трябваше да участват в изборния процес. От ГЕРБ, чиято абревиатура означава Граждани за Европейско развитие на България, правят избори по африкански. Те дори не оставят хората да участват в изборния процес. Те ги лишават от това им право. Наш застъпник беше арестуван все едно е международен терорист – с 6 патрулки и акция в село Брест в деня преди изборите.
- С какъв мотив?
- Могат да измислят всякакви мотиви. Въпросът е, че всички обвинения, измислени по негов адрес, които естествено не са свързани с изборите, не налагат провеждането на акцията точно в деня преди изборите. Естествено, този подход налага страх, налага ниска избирателна активност. Това налага невъзможност за упражняване на демокрацията. Именно по тази причина си позволих изказването в Монтана. ГЕРБ копира най-тежкия модел на феодално управление на българските общини, в които общината обикновено е най-големият работодател, особено в по-бедните райнои. И там се налага такъв модел, който не дава възможност за свободно гласуване и свободно изразяване на свободно изразяване волята на гражданите. В Брест все пак сме на балотаж и съм убеден, че тази седмица ще имаме успех, защото хората искат промяна.
- Считате ли, че българинът днес живее с примка на шията?
- Убеден съм. И това се отнася все повече за все по-малките общини. Погледнете социологическите проучвания – колкото е по-голяма една община, колкото е по-малка зависимостта на живеещите в нея от управлението на местната власт, от националната власт толкова по-шарен е вота. Колкото по-малка е общината, колкото по-голяма е зависимостта от местна власт, от държавна власт, от държавни структури, толкова по-еднообразно се гласува. А това означава само едно – зависимост и примка на шията.
- Време ли е хората да изразят своята решимост за промяна, за различно управление?
- Сигурен съм, че ще дойде и този момент. Обстановката все още не е революционна, тя е предреволюционна. Вижте протестите, които се случват всяка вечер в София, десетките сигнали, десетките случаи на корупция, на злоупотреба с власт ще доведат точно до това. Ако ГЕРБ има най-голям враг, това е самата ПП ГЕРБ.
- Как ще коментирате „престрелката“ между президентсктата и министърпредседателска власт?
- Имал съм възможност да споделям още в самото начало, при старта на мандата на президента ген. Румен Радев, че съществува само една институция, която може да бъде коректив на това управление и това е президентската институция. Ако направим анализ на гласуването за ген. Радев, то беше точно това. Хората избраха човек, който да бъде коректив на днешното управление. И го избраха със свободната си воля. Не така се получава по време на другите избори. Защото ген. Радев е изключително подготвена и сериозна фигура, който може да бъде сериозен опонент. Патриотичното му мислене не позволява в България да се развие средноазиатски модел на политическа власт. „Престрелките“ ще продължават, ако продължават своеволията на ГЕРБ. Да вземем примера с прословутия Закон за борба с  корупцията и създаването на  новия орган за борба с корупцията. Самият министър председател, самото Народно събрание, самите управляващи избират човека, който ще ги проверява за корупция. Това е нонсенс – значи, аз назначавам вас и вие ме проверявате и ме следите дали съм коректен. Естествено, че имаме пряка зависимост в този избор, което означава, че винаги си затваряме очите в едната посока.
- БСП готова ли е за избори?
- БСП винаги е готова за избори. Успяваме да поддържаме високия градус на политическа активност на нашите структури. Нещо повече - избори са възможни във всеки един момент. Това управление, което се крепи от едно „патриотично“ обединение е изключително нестабилно. Раздора, който имат партньорите помежду си води до невъзможност за правене на реформи. Тоест, ние се движим по гребена на вълната. „Стабилността“ се крепи на емоционалното състояние на Валери Симеонов. Тази коалиция, струва ми се, трудно би издържала до края на европредседателството.
- Какво постигаме за страната си с това европредседателство?
- Пропускаме шансове, които няма да ни бъдат дадени никога повече. Ние трябва да поставяме въпроса като най-бедната държава в Европейския съюз как и с какво Европа ще ни бъде полезна, за да преодолеем по-бързо тези различия. Второ, какъв е начина, по който българската икономика може да достигне или поне да тръгне по пътя за достигане на европейските норми и стандарти. Това ще ни помогне да успеем да върнем тези, които всеки ден напускат България, да работят тук. Европейските инструменти позволяват всичко това да се случи. Дали ще говорим за по-голяма субсидия за декар земя, върху която се произвежда, дали за субсидии и дотации в сферата на образованието, за преки инвестиции в икономиката – това са все инструменти, които Европа ни дава. Ние бихме могли да искаме два пъти по-голям фонд за иновации и за развитие на икономиката. Но всичко това изчезва. Ние се съобразяваме единствено и само с кетъринга, плочките, естакадата, обслужването на гостите и къде ще ги заведем. А не какво ще получим в интерес на държавата и на народа ни. И това е много важно. Отпуснаха нови 50 млн. лева за европредседателството за покриване такива нужди, за покриване на обслужващи нужди. А в същото време 12 или 15 млн. лева са необходими на стачкуващите служители от сферата на сигурността в съдебната система. Погледнете за каква диспропорция става въпрос. Стачкуват хора, които се грижат за сигурността на държавата, за които са нужни 12 млн. и не ги даваме, но даваме 50 млн. за да се представим пред чуждестранните гости – за ресторанти и разходки.
- Как ще коментирате повишаването на цената на електроенергията за бизнеса още с декемврийските фактури?
- Тук ще отворя въпроса, свързан с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която трябва да е независим орган, който да извършва контрол върху цените. Мога да кажа, че тя е изцяло политически орган, който буквално не си върши работата. Този орган работи, за да защитава интересите на големите фирми монополисти в България. Казвам го ясно и категорично. Започнахме с цената на водата, за която ДКЕВР прие всички доклади на ВиК дружествата за повишаване на цените. Проблемът, който ще дойде и ще засегне всички хора е когато се решава въпроса за повишаване цената на електроенергията за бита.
- Беше обявено, че цената на електроенергията ще се повиши от средата на годината.
- Това не е решено. БСП, хората, народът ще бъдат яростна опозиция за това. Защото ние нямаме повишаване цените на производителите на електрическа енергия. Ако средствата за повишаване цените на електроенергията отидат като инвестиция в нови енергийни източници, в нови мощности, в нови системи за транспортиране бих бил съгласен. Цената на енергията на производителите остава същата – повишават се единствено и само парите, които остават при посредника. Тук трябва да решим най-големият въпрос – какво правим с американските централи, които продават на държавата най-скъпата енергия.
- В същото време се оказва, че във всички битки вие сте сами?
- По-добре сами, отколкото зле придружени. В следващият парламент няма да ги има голяма част от днешните политиченски формации. Защо ми е да бъда заедно с Марешки на вота на недоверие или на гласуването на новия орган за борба с корупцията, когато той е елемент от правосъдната система, елемент от корупцията и от всичко това, което се случва. За ДПС не искам дори да споменавам. БСП е с хората. Затова съм спокоен, че тази битка ще я докараме докрай. Защото БСП е с хората – заедно бяхме, когато протестирахме срещу цените на водата. Не бяхме подкрепени от нито една политическа сила. Заедно ще бъдем когато протестираме срещу цените на електрическата енергия. Заедно сме когато защитаваме правата на излъганите работници от техните работодатели. Не искам да имам тези партньори в битката, която ни предстои.
- Липсва ли Ви парламентът?
- Не. Като погледна от позицията на времето виждам, че това е едно от най-добрите решения в чисто личен план, което съм взел. Първо, защото ми дава възможност да погледна как изглежда отстрани работата на Парламента. Второ, мисля, че намерих своето амплоа – това, да бъда част от бек офиса, този, който подготвя новите политици, новото поколение. Ето, това ми доставя страхотно удоволствие. Провеждат се десетки обучения в страната, опитвам се да присъствам на всяко едно от тях. Опитвам се, както ровейки в пясъка търсиш да откриеш някой скъпоценен камък, някой диамант, хората, които сигурен съм ще бъдат новото бъдеще на БСП. Хората, които един ден ще управляват България. И които ще се справят много по-добре от сегашните политици. Така че, доволен съм от решението си да напусна Парламента. А колко време ще върша тази работа, зависи от доверието, което ми гласуват моите другари.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни