КАТ-операция на TISPOL до неделя

Do-nedelya-katadzhii-sche-debnat-za-skorost,-operatsiya-na-TISPOL
До неделя катаджии ще дебнат за скорост, операция на TISPOL

Поредна акция за спиране на неразумните шофьори се провежда в Габровска област и в цялата страна. Тя е за контрол на скоростта и е инициирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL). Освен у нас, засилени проверки се извършват и във всички страни, членки на Европейски съюз, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Габрово.

Поредна акция за спиране на неразумните шофьори се провежда в Габровска област и в цялата страна. Тя е за контрол на скоростта и е инициирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL). Освен у нас, засилени проверки се извършват и във всички страни, членки на Европейски съюз, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Габрово. Началото беше дадено на 16 април, понеделник, а краят на операцията е предвиден за 22 април, неделя.
Превишаването на скоростта е един от най-сериозните проблеми и причини за пътно-транспортни произшествия и едно от най-честите нарушения на ЗдвП, допълниха от полицията. По време на последната аналогична операция в Габровска област са установени 203 нарушения на скоростния режим, а от началото на годината до 15 април, пътните полицаи са констатирали 3248 нарушения. Статистиката за нашия регион сочи, че около 34 % от катастрофите възникват поради шофиране с несъобразена или превишена скорост. Именно затова, през настоящата седмица служителите на пътна полиция упражняват засилен контрол на скоростта на движение на превозните средства, като ще бъдат използвани всички автоматизирани технически средства.
През миналата 2017 година в Габровска област са станали 597 катастрофи с материални щети, срещу 818 такива за 2016-та година. Лек спад има и при тежките пътни инциденти -а за 2017-та те са 76, а през 2016-та са били с 5 повече.
През миналата година седем души са изгубили живота си по пътищата в областта, а през 2016-та убитите са били единайсет. Ранените през 2017-та са с двама повече от предходната година – 88.
Скорост, безумни изпреварвания, незачитане на знаци и предимства са само част от пътните пробелим в областта. Според полицейската статистика във водачите е огромната вина за тежките пътни произшествия. При 76 такива през 2017-та, 70 от тях, или 92%, са по вина на водачите на МПС.
Във връзка с констатирани нарушения на ЗДвП, квалифицирани като престъпления в Наказателния кодекс, през 2017 г. са образувани 365 досъдебни производства и преписки, като 129 са срещу водачи, управляващи МПС с над 1,2 промила алкохол в кръвта, 93 срещу водачи, управляващи МПС след употреба на наркотични или упойващи вещества, и 68 срещу неправоспособни или лишени от правоспособност водачи, извършили нарушението повторно в едногодишен период, след като са били наказани по административен ред за същото деяние. За сравнение през 2016 г. образуваните досъдебни производства за същите престъпления са били 278.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни