Карло Янс дирижира Габровският камерен оркестър

Karlo-Yans-dirizhira-Gabrovskiiat-kamеrеn-orkеstar
Karlo-Yans-i-Iva-Lyubomirova.JPG
Първият априлски концерт на Габровския камерен оркестър бе с гост - диригент Карло Янс от Люксембург, който е и великолепен флейтист и българската му колежка Ива Любомирова, която успешно концертира като солист с различни симфонични и камерни оркестри в Европа, Северна и Латинска Америка.

Спомоществовател на концерта е Министерството на културата на Люксембург.

„Карло Янс гостува за втори път.Миналата година дирижира Габровския камерен оркестър на закриване Дните на камерната музика. Тогава бяха изпълнени произведения за флейта, кларинет и арфа.Този път решихме да използваме възможностите на нашия гост да покаже своето майсторство освен като диригент и като солист.

От 1984 г. той преподава флейта, камерна музика и дирижиране в Люксембургската консерватория. На него са посветени много произведения на композитори от цяла Европа.

Този концерт бе планиран преди повече от една година. В програмата тази вечер той свири в Концерта за две цигулки и оркестър в сол минор (вариант за две флейти) от Антонио Вивалди и в Анданте и рондо за две флейти и оркестър от австрийския романтичен композитор Франц Доплер. Карло Янс дирижира Дивертементо в ре мажор от Моцарт и Вариации върху Тема от Франк Брийдж на най-значителният английски композитор на XX век Бенджамин Бритън.

Програмата е съставена от Карло Янс. Две от произведенията - Концертът за две цигулки (вариант две флейти) и оркестър от Антонио Вивалди и Анданте и рондо за две флейти и оркестър от Алберт Доплер не са изпълнявани в Габрово. Те са нови в нашия репертоар. Благодарни сме на Карло Янс за осигурения нотен материал. Това е един реверанс с малко по-популярна музика. Да посрещнем пролетта с добро настроение.

На следващия концерт на 17 април ще гостува един млад диригент и композитор Константин Илиевски. На 24 и 25 април ще има още два концерта пред Великден”, каза диригентът Иван Стоянов.

Гост-флейтистката Ива Любомирова е известно име в концертния живот на страната. Музикант с утвърдена международна кариера. И тя е гостувала преди една година като солист на Габровския камерен оркестър. Изявен педагог,нейни ученици са най-изявените флейтисти в нашата страна.

„За съжаление трябваше да отменим пет концерта с гостуващи солисти за следващия сезон по финансови причини. Това налага да преконструираме нашата концертна дейност. Отменихме концертите на Теодоси Спасов, цигуларят Павел Минев, който трябваше да дойде от Москва, на Милко Коларов, дългогодишният диригент на Габровския камерен оркестър”, допълни Иван Стоянов.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни