Камерният оркестър откри с пет солисти първия си концерт за годината

Kamrniyat-orkstar-otkri-s-pt-solisti-parviya-si-kontsrt-za-godinata
Камерният оркестър откри с пет солисти първия си концерт за годината

Три флейти, сопран и мецосопран бяха гост-изпълнителите в първия концерт „Избрано от публиката” на Габровския камерен оркестър. Интересна програма с още по-интересни музиканти завладя вниманието и спечели аплодисментите на многобройната публика в мразовитата вечер на 24 януари в Художествена галерия „Христо Цокев”.

Вела Лазарова
Три флейти, сопран и мецосопран бяха гост-изпълнителите в първия концерт „Избрано от публиката” на Габровския камерен оркестър. Интересна програма с още по-интересни музиканти завладя вниманието и спечели аплодисментите на многобройната публика в мразовитата вечер на 24 януари в Художествена галерия „Христо Цокев”.
Втората танцова оркестрова сюита в си минор от Йохан Себастиан Бах с великолепни танцови мелодии изпълниха солиращите флейтистки Ива Любомирова и нейните две ученички Лаура Николова, III клас, и Антония Мирчева, XI клас, от Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София.
„Гостуваме по покана на маестро Иван Стоянов. Избрахме сюитата, която е с много части и позволява включването на двете млади флейтистки, които за първи път свирят с оркестър.Радваме се, че пред публиката излизам с мои ученички, което е много рядко за нашата специалност. Лаура и Антония за първи път свирят произведението на сцена”, каза тяхната учителка Ива Любомирова. Тя е изявен музикант, която е усъвършенствала виолата в престижни учебни заведения в Лос Анджелис и Санта Барбара, САЩ, Есен в Германия и Винтертур, Швейцария. Носител е на много награди, редовен участник на реномирани наши и чужди фестивали. Ива Любомирова е била първи флейтист на симфонични и камерни оркестри в Европа, Северна и Южна Америка.
Двете оперни певици - Ангелина Манчева, сопран, и Роберта Матели, мецосопран от Италия, изпълниха дуети и арии от Вивалди, Росини, Моцарт. Артистичността им бе завладяваща с включване на публиката при дуета на Сузана и Марчелина из първо действие на операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт и особено „Дует на котките” от Джакомо Росини, бисиран от публиката с много възгласи „браво”.
В концертната програма на оркестъра прозвучаха и две български произведения „Песен и танц” от Димитър Ненов и „Гайди” от прочутите „Картини от България” на Васил Казанджиев.
„Ние винаги се стараем освен да изпълняваме желания на публиката по отношение на произведения и гостуване на непознати инструменталисти и оперни изпълнители. Ива Любомирова е една от най-добрите педагози - виолисти в България. Изключително добър инструменталист в областта на барока.
Габровската публика обича да слуша изпълнители на духови инструменти. Тази години ще има три концерта с флейтисти. В Дните на камерната музика през есента ще звучи музика за арфа и флейта. Поканен през октомври е и един виртуозен български флейтист Христо Христов, който живее и работи в Берлин.
Джакомо Росини има само шест произведения за оркестър, които ние сме свирили многократно. Затова адаптирахме някои популярни, любими на публиката произведения като ария от „Сватбата на Фигаро”, комичния дует „Котките”. Постарахме се този наш първи концерт да е забавен и оптимистичен.
Гост-солистката Роберта Матели е член на една международна оперна трупа, която пътува предимно във Франция и Испания. Тя е партньорка с Ангелина Манчева в тази трупа. Между двете турнета е дошла в България. Гостува и като частен вокален педагог”, отбеляза диригентът Иван Стоянов.
През февруари в концерта на оркестъра ще гостува японската флейтистка Ацуко Кога. От пожелани автори от публиката ще звучат произведения от Телеман и чешкия романтик Леош Яначек. Ще има и световна премиера на Концерт за флейта и оркестър, специално написана за Габровския камерен оркестър от живеещата в Париж японска композиторка Рика Сузуки.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото