Калоян Ватев спечели първа награда в конкурса “Заедно в 21 век”

	Ученикът от ПГ по механоелектротехника в Севлиево Калоян Ватев грабна
Калоян Ватев спечели първа наг
Ученикът от ПГ по механоелектротехника в Севлиево Калоян Ватев грабна първата награда от международния конкурс „Заедно в 21 век“, организиран от фондация „Устойчиво развитие за България“, съобщи Наташа Колева от клуба по руски език към ДК „Йовко Йовков“.

 Тя обясни, че темите на тазгодишния конкурс са били две – 80 години от рождението на Юрий Гагарин и 70 години от падането на блокадата на Ленинград. Деца и ученици от различни възрастови групи от България, Русия, Украйна, Беларус и Казахстан са се състезавали в различни творчески направления – реферати, мултимедия, есета, стихове, рисунки.
Деветокласникът Калоян Ватев получи първата награда в своята възрастова група за презентация, посветена на Ленинградската блокада. За разработването на темата мъничко помогна и „100 вести“, тъй като за своята презентация тийнейджърът се е свързал са 22 души, преживели блокадата.
Сега те живеят на територията на България. От тях 13 са изпратили своите, изпълнени с трудни преживявания, вълнуващи спомени и снимки от дните на блокадата. Сред тях е и Надежда Викторовна Рашектаева, чиито спомени за страшното блокадно време бяха публикувани в „100 вести“. 
Чрез исторически факти и спомени на блокадниците Калоян е разказал по вълнуващ начин за непобедимостта на човешкия дух в дни на най-тежки изпитания. За първото си място Калоян е отличен с най-високата награда – едноседмична екскурзия до Москва. Класираните на второ място ученици ще бъдат включени в международната смяна на прекрасния черноморски комплекс СОК „Камчия”, информира Наташа Колева. Тя обясни още, че по време на церемонията по награждаването, която се е провела в Руския културно-информационен център, Калоян Ватев е имал вълнуваща среща с две от блокадничките, чиито спомени е включил в своята презентация (на снимката/.
Следващата година  конкурсът ще бъде посветен на 70-годишнината от победата над хитлерофашизма. 
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото