Калоян Ботев от ПМГ влиза в двуседмична програма на ЦЕРН

Водеща! <p>Ученикът от Природоматематическата гимназия Калоян Ботев е избран да учи
Kalojan-Botev-Zern.jpg

Ученикът от Природоматематическата гимназия Калоян Ботев е избран да учи в ЦЕРН.

Ученикът от Природоматематическата гимназия Калоян Ботев е избран да учи в ЦЕРН.
Момчето, което е най-добрият млад физик в България е един от 22-та български ученици, които ще участват в образователната програма на Европейската организация за ядрени изследвания в Женева през септември.
Тази година образователният отдел на ЦЕРН е взел решение да организира пилотно двуседмично обучение за ученици само от пет страни, членки на ЦЕРН, сред които е и България.
Програмата включва двуседмичен курс от лекции, упражнения, визити, практическа работа на учениците като стажанти в областта на физиката на елементарните частици и инженерните дейности, извършвани в ЦЕРН, както и социална програма за двадесет и двама ученици, придружени от двама ръководители.
Обучението ще бъде на български език и ще се изпълни от български учени, служители на ЦЕРН и сътрудници от български научно-изследователски звена, които имат дългогодишно сътрудничество с ЦЕРН - СУ „Климент Охридски“, БАН, НАОП „Николай Коперник“.
Сред избраните да участват в обучението са ученици от Бургас, Хасково, Ловеч, Плевен, Русе, Варна, София, Шумен , Ямбол, Враца и Габрово. Критериите за избора са постиженията на кандидатите при обучението им по физика, астрономия, математика и информатика, както и резултатите им при участия в национални и международни конкурси и олимпиади по същите предмети.
Габровецът Калоян Ботев, чийто учител по физика и астрономия е Донка Стефанова, е национален първенец по физика. През тази година той спечели златен медал на националния кръг на Олимпиадата, проведен в Разград. Възпитаникът на ПМГ е първи в страната с максимален резултат, който му донесе първото място и златен медал. Калоян е сред най-добрите млади физици в България и на проведените национални есенно и пролетни състезания, откъдето се завърна също с първи награди.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни