Изложби, пленери, симпозиуми, форуми и кино в „Локация Център”

<p>Изложби и пленери, симпозиуми, форуми, кино, занимания с деца и
Изложби, пленери, симпозиуми,

Изложби и пленери, симпозиуми, форуми, кино, занимания с деца и поредица от още културни събития предлагат за четвърта поредна година Културните маршрути „Локация Център“, организирани от габровското сдружение „Артерия“ и прияте

 Началото е на 15 август с откриването на изложба и въпреки липсата на каквото и да е финансиране, тази година „маршрутите“ са с много богата програма, която продължава месец и половина – чак до 28 септември септември. 
„Много съм щастлива, че тази година се обединихме повече неправителствени организации – сподели Ива Съйкова. - Освен нашите традиционни съорганизатори от Центъра за неформално образование и културна дейност „Алос“ и „Мечти и отбори“ - България, тази година се включват и Европейският център за иновации, образование, наука и култура, приключенският парк „Незабравка“, Хлебната къща и читалище „Св Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски“, читалищата в Русевци, Гарвани, Ганчовец.“
За пръв път в рамките на събитията ще се проведат два артистични симпозиума, единият от които е „ленд арт“ с участието на художници от чужбина. Той ще се проведе в бившата каменна кариера край село Потока, където 7 чуждестранни участници и българските им колеги ще оставят трайна следа в природната среда, допълвайки я с творбите си. Другият симпозиум е алтернативен, провежда се в частна вила извън града в памет на починалия през миналата година художник, член на сдружение „Артерия“ Кольо Карамфилов и се нарича „Скептична яма“. Да не остане само първото му издание, а да стане ежегоден, замислят от „Артерия“. Симпозиумът ще завърши с ден на отворените врати и изложба от сътвореното на него.
Общо 6 изложби ще предложат културните маршрути „Локация Център“. Три от тях са на Центъра за неформално образование и културна дейност „Алос“ и представят резултатите от своите дейности през миналата 2013 година. С две изложби ще се представи изключително талантливият млад пловдивски художник Константин Константинов – рисунка и живопис. С керамика и живопис ще зарадва зрители и ценители известният керамик Христо Йонков, а заедно с Ривка Узуел – художничка от Израел, двамата ще направят съвместна изложба.
Културните маршрути „Локация Център“ са припознали като свой един от участниците в майсторската надпревара в Международния панаир на народните занаяти, който се провежда в началото на септември в АЕК „Етър“. Участникът е професор Филип Квезига - керамик от Уганда, специализирал в Лондон, който ще се състезава за „Сребърната хлопка“ и ще представи традиционна африканска керамика в свободната програма.
Кинопрограмата ще се приюти по традиция в галерията на „Орловска 10“. Тази година в нея ще бъде представен младият кинофестивал от село Ганчовец - „Киномагия“, в инициативата „Кино без салон“, която организаторите се надяват да продължат и до края на годината. Известният певец и джаз мен Цветомир Цанков, който е завършил и Кинознание, ще предложи на киноманите лектория за един стар и малко известен филм от 1963 година на големия режисьор Рангел Вълчанов - „Търси се спомен“. Както е известно отишлият си от този свят режисьор също беше голям приятел на „Артерия“ и чест гост в галерия „Орловска 10“. Оказва се, че в „Търси се спомен“ с филмова музика дебютира известният наш виртуоз на пианото Милчо Левиев. Тази година в кинопрограмата ще се включи отново Никола Бошнаков, който ще представи проекта за филм „Бракониери“.
Сдружението „Мечти и отбори“ - България, и този път ще забавлява детската аудитория, както и онези, които се интересуват от алтернативното образование и възпитание. Творческата игра за деца „Направи си сам приказка“ ще запише приказките, сътворени от децата. Творческо писане за деца ще организира и Хлебната къща, както и театър на поезията и работилница за бонбони. Детска програма в рамките на „Локация Център“ ще организира и Арт група „Дупини“ в симпозиума в село Потока. Децата ще могат да се запознаят с игрите на баба и дядо в читалището на Гарвани. 
Интересен за родители ще бъде организираният форум за алтернативно образование. На него различни участници ще представят алтернативни форми на обучение като метода „Монтесори“, слънчевата педагогика, сугестопедия, преживелично обучение, демократично образование, образователна рехабилитация за деца с проблеми в обучението и т. н.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото