Изложбата „Роден в Габрово” гостува в София

Топ новина! anani-Yavashev,-nai-golemiyat-ot-trimata-bratya---anani,-Hristo-i-Stefan
Анани Явашев, най-големият от тримата братя - Анани, Христо и Стефан

Изложбата „Роден в Габрово“ - документален разказ за живота на семейство Явашеви - Цвета и Владимир и техните трима сина, в Габрово в периода 1935-1950 г., бе открита при изявен интерес на 27 март в галерия Credo Bonum - София.

На събитието бяха кметът на Габрово Таня Христова, родственици и приятели на фамилия Явашеви, журналистката Евгения Атанасова - Тенева - един от най-задълбочените изследователи на творчеството и живота на Кристо и Жан-Клод, габровци, живеещи в София, сред които художникът Драган Немцов, хора на изкуството, ценители. Кураторът Весела Ножарова изтъкна, че експозицията, постигната с много усилия, гостува в София и е възможност да бъде видяна от по-голяма публика. Изложбата, организирана от Музей на хумора и сатирата - Габрово, Община Габрово и Сдружение „Нашето по-голямо Габрово”, бе представена от Маргарита Доровска, директор на ДХС.
Експозицията, след като бе показана за повече от година в Дома на хумора и сатирата в Габрово, в София стои много добре и тук изложбата привлича вниманието на посетителя с богатството от снимки и документи, които още в началото разкриват моменти от ранните години на малкия Христо, актьора Анани Явашев, инженер-химика, изобретател на „Веро”-то Стефан Явашев. В тази своеобразна „капсула на времето” са и спомените на Кристо за времето в Габрово, записани в редица интервюта, които Евгения Атанасова е правила през годините. Привлича малкото семейно предприятие „Химия и индустрия”, с варелите за бои, вкарани като елементи в изложбата, където трите момчета растат и играят. Казват, че тези фабрични предмети стават емблематични за творбите му - платната и варелите. Снимка от ученическите години задържа неговия съученик, художника доц. Драган Немцов със спомена за отминалите години, особено ръкописът „История на семейния театър” с адаптирани текстове, миниатюрна сценография в рамка, изрязани фигури за актьори, списание „Български театър”… Екранът с видеофилм за местността Качорите край Габрово е друг атрактивен момент, избран за финал на експозицията, съхранил един от най-ярките спомени на Кристо от детството, където като студент в Художествената академия той отново се връща да рисува - „непокътнат символ на абсолютната свобода, жаждата за която определя живота и творчеството му”.


Анани Явашев, брат на Христо Явашев:
„Развълнуван, как да не съм развълнуван? Аз съм разтресен, че изложбата дойде от Габрово в София. Новият документален филм за Христо „Да ходиш по вода”, освен че бе с премиера на София филм фест, е преминал с успех и в Германия тези дни. Бил е представен по случай награждаването на Христо с приза „Аденауер”…”.

Ели и Роси Йончеви: Каква приятна изненада и чудесна идея изложбата „Роден в Габрово” да бъде показана в София. Впечатлява изследователската работа и издирените ценни материали от близки, родственици, архиви. Много е интересен моментът с „домашния театър”, списание „Български театър” - самиздат. Нещо отдавна забравено в детските игри, а също филмът за с. Качорите в Габровския балкан, следите от малката фабрика и разбира се, показаният все още неосъществен проект „Мастабата”. Какъв замисъл още от 1977 г. за Обединените арабски емирства - да бъде най-голямата скулптура на света и единствена постоянна творба от голям мащаб на Кристо и Жан-Клод”.

Евгения Атанасова - Тенева:
„Много съм доволна, че изложбата може да бъде видяна и тук, в София. Повече от десет години (от 2008 г.) имам траен интерес към изкуството и живота на Кристо, интерес, който продължава да ме държи. Има нещо светло пред душата. Кристо е тема и на моята докторантура. Пиша и биографична книга, но тя е дългосрочен проект…”.



Интересът на известната журналистка Евгения Атанасова–Тенева към Христо Явашев - Кристо тръгва от една негова рисунка за проекта в Маями. След като опакова Райхстага, тя започва да следи неговите проекти и мечтае да се срещне с автора. За пръв път тази възможност й се отдава през 2005 г., когато отива на „Портите”. Първата й книга „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове” излиза миналата година. Тя е пряк участник в изграждането на плаващите кейове. Автор е и на поредица документални филми за световноизвестния художник Христо Явашев - Кристо, които събират зрители и по света.
Изложбата може да бъде видяна до 14 април в галерия Credo Bonum на ул. „Славянска” 2 в София. Снимки: Галя Йотова, фотограф, галерия Credo Bonum

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото