Изложба „Златни страници на българската илюстрация” – Илия Бешков и учениците му

Izlozhba-Zlatni-stranitsi-na-balgarskata-ilyustratsiya--Iliya-Bshkov-i-uchnitsit-mu
Изложба „Златни страници на българската илюстрация” – Илия Бешков и учениците му

Изложбата на ХГ „Илия Бешков” - Плевен представя 94 оригинални илюстрации на значими и обичани български графици от средата на 70-те и 80-те години на XX век, спечелили награди в България и чужбина.

Тя е реализирана като част от националните културни прояви по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и вече  е показана в редица градове - регионални центрове на страната и ще пътува до края на годината.
 „Илия Бешков - патронът на нашата галерия, е първият преподавател по графика и илюстрация в художествената академия. Представени са негови илюстрации към книги и на негови ученици. Колекцията включва имената и на Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна  детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор.
Изложбата е по проект, с който искаме да припомним началото на българската илюстрация - началото на XX век. Многообразието от техники, изразни средства, композиционни решения и художествена проблематика, с които сякаш илюстрацията най-много е облагодетелствана, води до обособяването й в самостоятелен жанр на изобразителното изкуство”, каза на откриването Мирослав Минчев, директор на ХГ „Илия Бешков” - Плевен.
 От заглавието през текста българските илюстратори вплитат един пленителен, незабравим свят в обичаната книга.
Луксозна брошура  към изложбата допълва замисъла на организаторите,  включили в показаната колекция творби от богатия фонд на галерията от над 1125  графики, рисунки, карикатури и др.
Изложбата  „Златните страници на българската илюстрация - Илия Бешков и учениците му” може да бъде видяна в Художествена галерия „Христо Цокев” - Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни