Изложба за бита и културата на турския етнос гостува в Трявна

Izlojba_turski_etnos.jpg
Izlojba_turski_etnos.jpg
В Шумен туският етнос доминира, но в Трявна и Тревненско никога не е имало турци

Изложбата „Идващи от вековете” е част от поредицата изложби на РИМ – Шумен, посветена на етносите, живеещи в България.

През Възраждането в Шумен съжителстват българи, турци, арменци, евреи и роми. Всички те формират стопанския и културен облик на града. Голяма част от огромното богатство от артефакти за различните етнически групи се съхраняват във фондовете на музея в Шумен.

 „Идващи от вековете” разказва за бита, културата и вярванията на турския етнос в Шумен, който доминира над останалите етнически групи. В изложбата е представен сватбен обичай, защото бракът за мюсюлманите е свещен и е изпълнен с множество обреди – къносване на булката и водене на булката на баня. Експонирани са булчински рокли – биндали, както и част от булчински чеиз – „хашлами”, кесии за пари, часовници и др.

Религията на турския етнос е обособена в отделен кът, а специално внимание заслужава Коран от 1701 г. със посвещение от Шериф Халил паша – дарител за построяването на Томбул джамия в Шумен.

Изложбата е допълнена с картини от стария Шумен, дело на художника Стефан Петров.

Предвид факта, че в Трявна и Тревненско не е живяло турско население, експозицията „Идващи от вековете” на РИМ – Шумен гостува на Специализиран музей Трявна от 19 август до 31 октомври и може да се разгледа в галерия „Казаков”.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото