Изложба на Цветан Казанджиев в галерия "Видима"

Топ новина!
TSvetan-Kazandzhiev
Цветан Казанджиев

На 24 юни, сряда, от 18:00 ч.  - изложба "Фрагменти" - живопис, рисунка, графика, на ямболския художник Цветан Казанджиев.

Цветан Казанджиев е едно от значимите имена в областта на българското изобразително изкуство. Конкретен повод за тази изложба е неговата втора награда от конкурса за живопис „Създаваме заедно”, организиран от галерия „Видима”по случай 85 годишния юбилей на „Идеал Стандарт – Видима”АД.
За своята среща със севлиевци, именития художник е подбрал творби от няколко цикъла изпълнени в различни техники – акварел, рисунка, графика, маслени бои. Името на изложбата – Фрагменти, обединява различните направления, в които работи автора, като показва малки парченца от една огромна вселена, в която той самият е и създател и съзерцател.
Творбите му на пръв поглед абстрактни, в повечето случаи наподобяват мъглявини, облаци от светещи газове, в които се зараждат нови галактики и черни дупки от погълнатата светлина на умиращи звезди. Самият той казва, че изкуството му не е за всеки. Но когато човек открие началото на нишката, започва да се разплита едно кълбо от свързани символи, не едно съзвездие, а цяла небесна карта от културни, митологични и религиозни образи оживява в творбите му.
Цветан Казанджиев е един своеобразен алхимик, звездоброец, изследовател и философ, един вечно търсещ дух, който се движи по тънката граница между два космоса – този вътре в нас, населяван от архетипите на безкрайното несъзнавано и този в който плува нашето обвито в облаци синьо кълбо.
Цветан Казанджиев е един от неуморните художници, които творят без почивка. Той е един от хората, които са осъзнали своята мисия и всеки нов ден е ново предизвикателство. В творчеството му не се откриват случайни работи. Всичко, излязло изпод ръцете му е плод на многогодишно усъвършенстване, на една непрекъсната еволюираща мисъл. Цветан Казанджиев има свой собствен почерк, абсолютно разпознаваем, за което свидетелстват и думите на редица наши и чужди изкуствоведи.
Роден е в Ямбол през 1960 г., член на секция „Графика” към СБХ. Творческата му биография наброява над 150 самостоятелни и съвместни изложби, от които неговите участия са му донесли над 80 награди и признания.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото
  1. Още от Култура

Календар

ПОН ВТО СРД ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД

Препоръчано от редактора

Адрес "100 вести"

И това го има"

Виц на деня