„Изкуството – мост между културите” – изложба традиционни занаяти от Иран

„Изкуството – мост между културите” – изложба традиционни занаяти от Иран
„Изкуството – мост между културите” – изложба традиционни занаяти от Иран

Изложбата „Изкуството – мост между културите“, която показва традиционни занаяти от Иран, ще бъде представена в изложбената зала над Шарланджийската работилница в Етнографски музей на открито „Етър” от 7 до 30 септември.

Изложбата „Изкуството - мост между културите“, която показва традиционни занаяти от Иран, ще бъде представена в изложбената зала над Шарланджийската работилница в Етнографски музей на открито „Етър” от 7 до 30 септември.
Каламзани (коване на желязо) се практикува от хилядолетия, за което свидетелстват откритите и съхранявани в Националния музей на Иран предмети на изкуството. Този занаят заимства черти от определени стилове като дърворезба, релеф, ажур, арабеск и портретизъм. И днес това изкуство се практикува ръчно, като най-известните школи се намират в град Исфахан.

Хатамкари е вид инкрустация върху дърво. Самият „хатам” се състои от регулярни многостранни парченца метал или слонова кост, които се декорират ръчно върху дървото. В Иран „хатамкари“ бележи връх в развитието си по времето на Сефевидите.

Минакари е вид емайлиране, при което основният елемент е мед, почистена с киселина. Така се получава сместа, служеща за гледжосване. Тя се пръска неколкократно и когато се получи равномерен бял цвят, емайлът е готов за изрисуване. По времето на Кир Велики този вид емайлиране е практикуван в Персеполис, древната столица на Персия.

Калиграфията е изкуство на красивото писане. Иранското калиграфска традиция е клон от ислямската. Най-голям принос за превръщането на обикновеното писмо в изкуство имат персите, които считат калиграфията за най-възвишеното сред визуалните изкуства.

Наследството на хилядолетната иранска цивилизация, което определя историческата и народната идентичност на Иран, има различни образи и проявления, които ни разказват за древното минало. Ръчните занаяти, идващи от древността, разкриват красотата на иранското изкуство. Те привличат с елегантността, шарките и десените си и показват късчета от иранската традиция и култура. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото