Ива Пенчева прави арт класове за рисувана коприна за възрастни

Iva-Pencheva
Ива Пенчева

Габровската художничка Ива Пенчева, известна с Детската си школа по приложни изкуства и картините от рисувана коприна, отскоро прави освен с деца и арт класове за варненци на възраст от 20 до над 60 години с различни професии. Преди 5-6 месеца за новото й занимание я поканила от Варна една дама, която организира арт класовете.

Габровската художничка Ива Пенчева, известна с Детската си школа по приложни изкуства и картините от рисувана коприна, отскоро прави освен с деца и арт класове за варненци на възраст от 20 до над 60 години с различни професии. Преди 5-6 месеца за новото й занимание я поканила от Варна една дама, която организира арт класовете. Тя привлича за техни ръководители художници, които работят с масло, с акрил, които правят рисунки върху тениски и т. н. Веднъж в месеца записани предварително мераклии се включват в ателието за рисувана коприна в помещение в центъра на морската столица. Около 20-тина човека обикновено участват в приятното занимание, което всеки път е на различна тематика. В първото ателие рисували например пеперуда. Предварително Ива Пенчева подготвя различни проекти на пеперуди, които после се прехвърлят върху коприната и изпълняват в цветове. По-напредналите и по-смелите рисуват и директно върху коприната. Следващите две ателиета били с флорални елементи и с рози, а сега предстои четвъртото поред ателие, посветено на фолклорните елементи в народните традиции.
„Прави ми силно впечатление, че в по-големите градове може би хората са по-отворени към такива занимания – коментира Ива Пенчева.- Може би защото имат повече свободно време или финансови възможности. Във Варна има голям интерес и арт ателиетата са пълни постоянно с желаещи да се посветят на тези занимания три пъти в седмицата. В ателието, което аз водя, работя както със студенти по медицина, така и с хора на пенсионна възраст, включително и с чужденци. Имаше двама мъже от Германия, жени от Русия, които са закупили жилища в България и имат голям интерес към заниманията с изкуство. Те идват на всяко едно от ателиетата и с нетърпение чакат следващото. В рамките на 2-3 часа се завършва дадената задача.“
Арт класът с възрастни ще работи не само върху коприна, а и върху стъкло и керамика. Мъжете и жените от класа както и децата ще участват през лятото в организираната от Ива Асамблея, която ще се проведе в Морското казино. Тогава ще бъде експонирана и изложба от копринените картини, която ще остане до края на лятото.
Много отдавна Ива Пенчева иска да направи арт клас за възрастни и в Габрово, но се страхува, че хората само уж имат голямо желание. Когато обаче се обяви, че започва да се прави нещо, те намират всякакви оправдания, за да не дойдат. В Габрово Ива е склонна да го направи дори благотворително, но смята габровци за по-ангажирани, по-притеснени и по-затворени към такива занимания. Ако има кандидати обаче, арт класът може и да се открие.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото