Ива Хьолцл - Николова : „Държа да подчиня себе си на творбата, която изпълнявам. да предам замисъла на композитора”

Водеща! Iva-H-oltsl---Nikolova
Ива Хьолцл - Николова
Ива Хьолц-Николова, цигулка, е завършила НМУ „Любомир Пипков“ в София и Виенската консерватория. Лауреат на много наши и чужди конкурси. Изявен солист. От 30 години живее в Австрия и е водач на първи цигулки в „Брукнер оркестър“ в град Линц. В активна творческа дейност с много композитори, между които Владимир Панчев и Волфганг Хьолцл, съпруга й.

- Добре дошли. Публиката се радва на среща с един непознат инструменталист.

- Благодаря. Свиря в Габрово за първи път по покана на диригента Иван Стоянов. Познанството ни е отскоро. Миналата година се чухме по телефона. Обсъждахме репертоара за бъдещия концерт.

- И то с премиери?

- Да. И двата избрани концерта са български премиери - Концертът за цигулка и оркестър № 12 от Пиетро Антонио Локатели е предшественикът на Паганини. Той е последният от цикъла 12 цигулкови концерта, известен като „Изкуството на цигулката“. Концертът е изключително виртуозен, „черешката на сладоледа“ е доста сложен технически. При него експериментите на Локатели достигат съвършенство и са готови да бъдат поети от Паганини.

- Предизвикателство ли е за цигуларя?

- Да, защото има много моменти в много високи позиции, чисто технически - музиката се качва много на високо „в облаците“. Даже Емил Янев, който водеше оркестъра в музикалното училище, казваше: „следват вечните колофонени полета“, т. е. до върха на лъка, което за интонацията е много трудно.

Този концерт на Локатели подготвих специално за концерта в Габрово.

- Представяте и един непознат автор?

- Ернст Фогел е австрийски композитор, инженер. Със страст към мотоциклетите и автомобилите. Бизнесмен с водеща компания за водни помпи, която вече е продадена на чешка фирма. Всестранно развита личност. Писал е много произведения, много красив концерт за орган.

„Камерен концерт за цигулка и струнен оркестър“, който изпълнявам е писан през 1983 г. Звучи малко „old fashion“ за тогавашното време. Това е една лирична творба, която носи известна тъга, известна меланхолия. Това е произведение, което Фогел е писал, когато четири години преди това е загинал сина му при лавина в Алпите. Оттогава животът на композитора се променя. Чувства се една празнота, скрита тъга…

За съжаление, днес Фогел е леко забравен в Австрия. Музиката на идващите композитори е напасвана на новото време, а неговата музика е забравена, а тя би звучала винаги.

Габровската публика наистина има удоволствието да чуе тази творба, премиера за България.

- Как се развихте като музикант в Австрия?

- Поех пътя на оркестранта, защото съм убедена, че голямата музика е писана за голям оркестър. Разбира се само работа в оркестър не ме удовлетворява, защото трябва да подчиня собственото си аз.

Водач към на първа цигулка в оперно-симфоничния „Брукнер оркестър“ в град Линц от 2009 г. Свиря и на първи пулт, а понякога и като концертмайстор, когато съставът е малък. Оркестърът е известен състав от 120 музиканти, който се занимава преди всичко с музиката на Брукнер, Малер. Затова носи и името на композитора, а Брукнер е и едно градче близо до Линц.

- На какво държите като музикант?

- Държа да подчиня себе си на творбата, която изпълнявам. Да предам замисъла на композитора.

- Какво Ви очаква като изпълнител?

- В Линц оркестърът поема две функции. Като симфоничен оркестър и като оперен в музикалния театър. Има и турнета. Предстоящо е съставът от 100 души да пътува за Азия.

Този път ще остана в „домашния оркестър“ в Линц за да свиря в музикалния театър за оперните представления.

Благодаря за приятната среща с Камерния оркестър и габровската публика.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото