Историята „оживява“ в домовете ни с екипа на Историческо изкуство

Ilbaris
Илбарис

Сега е времето, когато можем да насочим вниманието към децата ни, да ги опознаем по-добре, да се забавляваме с тях, да ги учим не само на уроците в училище, а и на важни дейности и качества, които ще ги превърнат в героите на бъдещето, пише до "100 вести", Зорница Вангелова, PR-специалист от www.alternative.bg

Много държави по света прилагат различни мерки в опит да наложат социално дистанциране, за да забавят разпространението на Covid-19. Те варират от прекратяване на масови събирания, и затваряне на обществени заведения, до закриване на училища, а на места и пълна блокада, като хората нямат възможност да напускат територията на населеното място, в което се намират. Времето на криза е всъщност време за преосмисляне на приоритетите ни. Към този момент почти всички хора, с малки изключения, трябва да останем социално дистанцирани, за да намалим шанса да се появят нови огнища на зараза. Този акт на „социално дистанциране“ е най-основното проявление на социална солидарност.

Сега е времето, което наваксваме с почивка за натовареното ни ежедневие. Сега е времето, когато можем да насочим вниманието към децата ни, да ги опознаем по-добре, да се забавляваме с тях, да ги учим не само на уроците в училище, а и на важни дейности и качества, които ще ги превърнат в героите на бъдещето.

И тъй като културните мероприятия са отложени за неопределен период от време, от екипът
на Историческо изкуство са решили да ни изненадат с още един проект – Историческо изкуство у дома. Проектът, по подобие на Национално турне „Историческо величие“, което беше планирано да посети всички областни градове в страната, представлява картини, които пресъздават историята на траки и прабългари и всеки един българин има възможност да ги окачи в своя дом или работно място. Чрез този проект получаваме възможност да се докоснем до могъществото на предците ни, да се докоснем до историята и героизма им. Изкуство, чрез което добавяме величието в нашето ежедневие и това на децата ни, което да ги научи на ценните уроци от миналото и помогне в изграждането им като стойностни личности. Към всяка картина са включени вдъхновяваща книжка с история за смелия път на едни от най- великите българи и образователна игра с въпроси за родители и деца. Темите, сред които може да избере всеки са: „Безстрашие“, „Мъдрост“ и „Героизъм“, тъй като това са думи, олицетворяващи завета на предците ни.

Повече информация, относно „Историческо изкуство у дома“ може да получите на: https://www.facebook.com/HistoricalArtBulgaria/

Екипът на Историческо изкуство стартира и ежеседмично онлайн четене на български исторически приказки всяка събота в 11:00 часа на живо във фейсбук страницата им. Чрез тази инициатива, екипът на Историческо изкуство цели децата ни да получат важни знания и уроци от миналото, които са валидни и до днес. Форматът, под който са решили да представят тези уроци е именно приказка, за да може по-лесно да достигне дори и до най-малките, макар че признаваме, че са интересни и за големи хора. Приказките разказват различни истории и легенди, в които чрез пресъздаване на ситуации, се извличат изводи за ценности и качества, с които хората, живели по нашите земи са възпявани в песни и са останали в историята.

Връзка със Зорница Вангелова - z.vangelova@alternative.bg

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Българщина

Към началото