Или качествена услуга на ул. “Хризантема“, или децата ще бъдат преместени

Топ новина! Ili-kachstvna-usluga-na-ul.-Hrizantma,-ili-dtsata-sht-badat-prmstni
Или качествена услуга на ул. “Хризантема“, или децата ще бъдат преместени
Или ще бъде предложена качествена грижа за децата в скандалния Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания на ул. „Хризантема“ 27, или децата ще бъдат изведени и преместени в други домове в страната.

Или ще бъде предложена качествена грижа за децата в скандалния Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания на ул. „Хризантема“ 27, или децата ще бъдат изведени и преместени в други домове в страната. Тази алтернатива очерта вчера кметът Таня Христова на свиканата от нея извънредна среща на Комисията за детето и представителите на всички институции в града, които предоставят социални услуги за деца. В срещата, която кметът нарече вид Кризисен щаб, участваха още представители на социалните служби, на полицията, областният управител, от Регионалното управление на образованието и т. н. Идеята на кмета е с тяхна помощ да се вземе най-правилното и спешно решение за реорганизация на Центъра за настаняване от семеен тип, който стана скандално известен в цяла България с насилието на детегледачки над деца.

Таня Христова призна, че в Габрово имаме проблем и то в измерения, които по никакъв начин не се връзват с намеренията да бъдем грижовни и внимателни към тези, които имат нужда от нас, без значение дали са деца, младежи или възрастни.

„Няма да се фокусирам в това какво сме пропуснали, какво не сме видели, какво сме премълчали – каза кметът Таня Христова. - Искам с вас заедно да взема най-правилното решение оттук насетне за Центъра за настаняване от семеен тип, който се намира на ул. „Хризантема“. В понеделник ще дойдат и други експерти, които съм потърсила за съдействие. Те ще могат внимателно, професионално да дадат своята гледна точка какво оттук насетне ще трябва да се полага към тях като комплексна грижа. Всички, които имат пряка вина, свързана с предоставянето на неадекватна грижа към децата в този Център, ще бъдат освободени.“

Г-жа Христова съобщи отново, че е уволнила дисциплинарно досегашния ръководител на двата центъра за настаняване от семеен тип на ул. „Мирни дни“ и на ул. „Хризантема“ Маринела Лазарова. Тя представи временно изпълняващия длъжността Тихомир Георгиев и съобщи, че от единайсетчленния персонал на Центъра в него ще продължат да работят само г-н Георгиев и един възпитател. Всички останали се разделят с работата си.

С уговорката, че не иска присъстващите на срещата да вземат решение вместо нея, кметът се обърна с молба към всички, които предоставят грижи за деца на територията на общината да намерят вариант да отделят временно от своите хора, за да се гарантира нормалната грижа за децата в Центъра на ул. „Хризантема“ в преходния период, в който ще се търсят най-подходящите хора, за да се създаде знаещ и можещ екип, който да се грижи всеотдайно за децата. Според кмета екипът ще бъде избран компетентно, не само от Общината като институция. Ако такъв екип не може да се сформира, Таня Христова ще се обърне към компетентните институции с молба за внимателно извеждане на децата от центъра на ул. „Хризантема“.

„Ако имаме и грам съмнение, че не можем да се грижим за тези деца, с всички рискове и отговорности аз считам, че най-правилното мое действие, което не съм го крила, е децата да бъдат изведени – подчерта Таня Христова. - Всички по веригата имаме слабости. Не е важно в момента да се обвиняваме, важното е да намерим начина, по който да преодолеем тези слабости и да ги превърнем в модел, който постепенно, трудно, бавно ще изчиства стигмата, проблема, който произведохме с марката Габрово. Нямам проблем да нося отговорност. Имам проблем, когато тази отговорност бъде подменена.“

Веднага на срещата в съвсем делови тон започнаха конкретни разговори кой с какво може да помогне. Оказа се, че за временна грижа за децата в Центъра докато се назначи постоянен екип, се търсят спешно 7 детегледачки за денонощната грижа, един възпитател и медицинска сестра. Получи се предложение трите деца и младежи, които са лежащо болни да бъдат преместени временно в центъра на улица „Мирни дни“ и в центъра за грижа за деца с увреждания в бившия дом „Майка и бебе“ в квартал Велчевци. Така работата временно ще намалее и в Центъра ще останат за обгрижване 7 деца. През деня те посещават Центъра за специална образователна подкрепа (бившото Помощно училище), както и дневните центрове за деца и пълнолетни с увреждания. Така че по-трудно ще е в почивните дни. Предложена беше и помощ за търсене на приемно семейство, което може да се грижи за деца с увреждания. А директорът на ИМКА – Габрово Антоанета Янкабакова пожела в събота и неделя да дава доброволно без заплащане нощни дежурства. Как точно ще се реши проблемът и дали ще се намери трайно решение с избора на добър екип, тепърва ще видим.

„Искам да направим така, че професионалната, добра, опитна грижа да отиде при тези деца – категорична е кметът Таня Христова. - В противен случай изходът е в тяхното извеждане в други домове, където се предполага, че грижата е адекватна. Желанието ми е да се справим, да покажем, че сме си научили уроците и можем да вървим напред. Случилото се да не ни е обеца, а пътеводна светлина, че подобно нещо не трябва да се допуска. За да е грижа за децата, тя е грижа за персонала, за средата – да им е топло и уютно, да са ангажирани с това, което трябва да правят, а не само да са нахранени и да гледат през прозорците докато персоналът слуша музика.“

На снимката: временно изпълняващият длъжността управител на ЦНСТ Тихомир Георгиев.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото