IBC"2018 ще гони нов рекорд

Топ новина! IBC-2017-v-Gabrovo-postavi-natsionalen-rekord-za-uchastie---332-basketbolisti
IBC 2017 в Габрово постави национален рекорд за участие - 332 баскетболисти

Международен баскетболен камп (International Baskeball Camp - IBC) в Габрово ще има!

Международен баскетболен камп (International Baskeball Camp - IBC) в Габрово ще има! Това стана ясно на среща в края на миналата седмица между основния организатор - Владимир Искров, и логистично и финансово подкрепящите го Община Габрово - представена от кмета Таня Христова, и изпълнителния директор на БК „Чардафон-Орловец“ Иван Господинов. Параметрите на сътрудничеството се запазват в рамките на 2017-та, което на практика означава, че през лятото на 2018-та в Габрово ще бъде поставен нов рекорд по масовост на участие в баскетболен камп.
IBC „Габрово 2017“, който подложи на сериозно изпитание възможностите на местните хотелиери, е надминал с мащабите и качеството си неговите очаквания. Тази оценка бе не на кого да е, на на президента на БК „Баскетбол“ Георги Глушков - единственият, засега, българин играл в НБА. Действително, IBC бe с непознати за българския баскетбол параметри – 332 участника, 40 треньори и доброволци, наставници от Чехия, Англия, САЩ, Молдова, България. Представени бяха всички водещи баскетболни школи в България - „Левски“, ЦСКА, „Черно море“ (Варна), „Делфин“ - Бургас, „Балкан“ - Ботевград, „Септември“ - София, „Дунав“ - Русе, „Атлетик“ - София, „Славия“, „Етър“ и други. 25 държавни институции и фирми подкрепиха проявата, с което създадоха възможности децата да получат най-доброто – и както възможност за тренировки, за общуване, за опознаване, за пълноценно хранене и почивка. Всички получиха специално изработени за кампа екипи, много подаръци, най-добрите 110 бяха отличени и с паметни медали и плакети.
През 2017-та традиционният турнир за Купата на Община Габрово „Христо Донков“ бе част от кампа. За отличието, носещо името на един от най-емблематичните местни баскетболисти на всички времена, син на основателя на „Етър“-а Лазар Донков, за първи път се бореха национални тимове - кадети на България, Украйна, Чехия, и сборен отбор от кампа, „Чардафон-Орловец“ и „Етър“, „Спартак“ - Плевен. Този тим се водеше от спортния директор на клуба-домакин Виктор Крушев и един от най-добрите специалисти в България – Денислав Коцев, напълнил визитката си с шампионски титли при подрастващите, водил и мъжкия отбор на „Черно море Порт Варна“.
Техните момчета, които преди кампа нямаха и една тренировка заедно, направиха истински фурор на финала, побеждавайки националния отбор на България със 70:53. Това вгорчи сериозно радостта на националите, които чрез въртележка спечелиха Купата.
Включването на „Христо Донков“ в Международния баскетболен камп и във формата, в който се проведе, идеално се вписа в неговия основен замисъл – да се амбицират децата да следват мечтите си, а амбициите им да са големи. В това отношение, освен на основния организатор – бившия наставник на „Чардафон-Орловец“ Владимир Искров - вицешампион с юношите и бронзов медалист с младежите на клуба от сезон 2013:2014, решаваща бе ролята на Община Габрово. Заделеният от нея ресурс осигури включването в IBC на 55 габровски деца срещу относително символична сума, както и участието на три национални отбора в турнира в памет на една от легендите на местния баскетбол, син на основателя на „Етър“-а Лазар Донков. И не само това – в продължение на седмица подрастващите баскетболисти ползваха безплатно градския транспорт, бе им осигурен такъв достъп и до местните забележителности, тренировъчната им програма бе подсигурена чрез 5 открити площадки и 4 зали, в това число и уникалната за България „Орловец“. „Никъде другаде не биха получили такава подкрепа“ - призна не само Георги Глушков, но и всички български и чуждестранни специалисти. Оценката на децата пък можеше да се прочете в очите им... И в изразеното им желание през 2018-та да са в Габрово отново. Това им желание от края на миналата седмица се превръща в реалност, след като кметът Таня Христова потвърди подкрепата на ръководената от нея Община - тя се запазва на ниво 2017, амбициите на Владо обаче са с други измерения. Финансовата подкрепа на Общината към IBC ще бъде използвана за намаляване на таксата за децата от Габрово - през миналата година тя бе 80 лева, и за покриване на разходите по „Христо Донков“. Два от отборите вече са сигурни - кадетите на България и сборен отбор на Кампа. Искров се оглежда за други два национални, които да са над нивото на миналогодишните участници - Украйна и Чехия.
Той има намерение да развие и един друг от акцентите на кампа - вместо показен мач да се проведе турнир с най-добрите отбори в България по баскетбол в инвалидни колички. Този спорт, представен в Габрово и през 2016-та, и през 2017-та, се развива по идея на проф. Росица и проф. Кръстю Църови – и двамата от Габрово.
IBC‘2018 ще се проведе през юли. Точните дати ще бъдат уточнени след месец, когато Искров трябва да представи новите си идеи пред съорганизаторите. Една от тях е кампът да е в две смени - най-вече за да се осигурят равни условия за настаняване и тренировка на всички участници. „Неравенството“ през минали години бе следствие на лимитираната хотелска база. За двете години участниците нямаха никакви претенции към качеството на обслужването единствено в тризвездния „МАК“ - собственост на бившия президент на БК „Чардафон-Орловец“ (от времето на неговото възкръсване през 2009-та) Георги Бижев.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни