И в Габрово „Безсмъртният полк“ почете Деня на победата - 9 май

„Bezsm-rtniyat-polk“-pochete-Denya-na-pobedata---9-mai
„Безсмъртният полк“ почете Деня на победата - 9 май

И в Габрово, както и в много държави по света чрез своеобразния марш на „Безсмъртния полк“ беше отбелязан Денят на победата - 9 май.

 „Без Деня на победата, нямаше да има и Ден на Европа - заяви в словото си Юлия Жданова, председател на Сдружението на рускоговорящите „Вива Габрово“, организатор на гражданската инициатива „Безсмъртен полк“. - Нека на днешния ден отправим нашето послание, че всички ние, представителите на древна цивилизация, като истински граждани на света, издигаме глас за мир, за истинска хармония, за човешки ценности, за запазване на националната идентичност, за уважение и разбиране на многообразието и различията между националностите“.

Здравко Кънчев, председател на общинската организация на БСП в Габрово заяви: „Датата 9 май - Дена на победата срещу хитлерофашизма е събрала в себе си много мъка, себеотрицание и героизъм. Над 110 милиона хора са въвлечени в ужаса на Втората Световна война. Бойни действия са се водили на територията на 40 държави. И днес, както всяка година пред Паметник костницата в нашия град, ние почитаме паметта на загиналите за победата над хитлерофашизма - най-голямото зло на 20 век. Всички ние трябва да помним и да не забравяме цената, която платиха руският и европейските народи, сред които и над 30 хил. българи антифашисти и воини от Българската армия. Нека помним, че без Деня на победата, нямаше да можем на 9 май да празнуваме и Деня на Европа“.

Множество габровци, наследници на участници във Втората световна война, както и представители на руската диаспора носеха портретите на своите предшественици, оставили костите си по далечни земи, за да можем ние, съвременниците да живеем в мирен свят. Всички те поднесоха цветя на паметника костница в центъра на града в знак на признателност към героите, дали живота си в жестоката битка с кафявата чума, по бойните полета на Европа във Втората Световна война.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото