Хулиганството в НУ „Васил Левски” приключи с пробация

	На 9 юли т. г. състав на габровския Районен съд
Хулиганството в НУ „Васил Левс
На 9 юли т. г. състав на габровския Районен съд приключи окончателно делото срещу 43-годишния татко, който преди девет месеца хулиганства из училище „Васил Левски“ в Габрово, защото решил, че „малтретират детето му“. Разбеснелият се мъж нахлу при малчуга

РУЖА ЛЮБЕНОВА
 
 
Сега подсъдимият успя да постигне споразумение с прокуратурата, призна се за виновен и получи наказание „пробация“.  Това означава, че следващите две години няма да може да напуска настоящия си адрес без изричното разрешение на прокуратурата, два пъти седмично ще полага подпис пред орган на властта, ще събеседва периодично с пробационен служител и че ще положи 100 часа  безвъзмезден труд  в полза на обществото. 
По време на разискванията пред съда той заяви: „Разбирам обвинението, което ми е предявено. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, че има последици на влязла в сила присъда. Съгласен съм с тях. Доброволно съм го подписал“. Последва преценката на съда, че споразумението не противоречи на закона и морала, с която то бе одобрено: „М. Л. роден ... в Троян, български гражданин, осъждан, разведен, безработен, без образование... е виновен при форма на вина евентуален умисъл в това,  че на 31.10.2013 г. около 11,40 часа в Габрово, в Начално училище „Васил Левски”  извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - прескочил оградата на училището откъм моста  и след като нахлул в него, нанесъл удар с ръка (шамар) по лицето на..., крещейки отправил агресивни заплахи към персонала: „... ще помета с вас, ще запаля училището, ще го обърна с краката нагоре, ще ви избия…”, заплашил, че ще набие всички деца и учители, псувал ги, търсел ученици, които да набие за това, че ударили сина му, което стресирало учениците, намиращи се по това време в коридора и класните стаи, които вследствие на поведението му се уплашили и разплакали, заплашил директорката на училището ... и учителката, че ще помете училището с тях, като с действията си причинил стрес и уплаха на всички ученици, учители и персонал на учебното заведение, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост, с  което е осъществил състава на престъпление...“ 
Точно в деня на извършването му, 31 октомви м. г., габровският Общински съвет заседаваше, но работата му бе прекъсната от друг ядосан баща, който взе думата и обясни на съветниците, че в момента в училище „Васил Левски“ се случват недопустими неща и че мъж от ромски произход тормози и децата, и учителите. 
Проверката на място потвърди думите му, както и това, че ромското дете не е било тормозено по никакъв начин. Общинските съветници и кметът Таня Христова призоваха пред ОбС-Габрово и получиха обяснения за инцидента лично от директорката Валентина Венкова-Иванова. Тя не скри, че детето от ромското семейство е проблемно, нещо, което потвърдиха и други служители от училището. Не било социализирано достатъчно, налагало се непрекъснато да бъде обгрижвано. Учители и персонал правели каквото могат, а като цяло всички се стараели децата да се чувстват спокойни и добре. Изобщо не ставало и дума за малцинствени проблеми, обясни тогава директорката. 
Случката доби по-специално значение и заради факта, че стана точно в деня, в който се чу за сформирането на екип за изготвяне на Областна стратегия за интеграция на ромите 2014-2020 г. Акцент в решението на Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси било образованието, където се предвиждало включване на родителите на ромските деца в училищните настоятелства. Това щяло да промени нагласите и отношението на ромските общности към образователната система. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни