Художествена галерия „Христо Цокев“ - Габрово представя „СъученициТЕ“

„S-uchenitsiTE“
„СъученициТЕ“

Тази година отбелязваме 160 години от обявяването на Габрово за град. Това се оказа чудесна възможност за нас - екипът на Художествена галерия „Христо Цокев“, да представим пред габровска публика художници свързали житейския или творческия си път с града.

Габровската колония“ – така Борис Попов нарича своите ученици Дора Бонева, Драган Немцов, Ива Хаджиева и Христо Явашев. Четири талантливи деца, свързани преди повече от 7 десетилетия от детските игри на трапери и индианци и страстта да рисуват в едно искрено и безкористно приятелство.

Заедно са в Априловската гимназия, в кръжока воден от Борис Попов и в Художествената академия. Заедно са и сега в Изложба „СъученициТЕ“, организирана от Художествена галерия „Христо Цокев“.

Да събереш в една зала четири огромни личности, всички с впечатляваща биография, с изключително разнообразно и мащабно творчество и с ясно изразен индивидуализъм се превърна в истинско предизвикателство. Четири вселени, четири различни измерения, четири съдби, обединени от една мащабна експозиция. Изложбата е своеобразна разходка във времето, проследявайки развитието в творчеството на Дора Бонева, Драган Немцов и Ива Хаджиева, а Христо Явашев – Кристо е представен, чрез постери и видеофилм посветен на опаковането на Райхстага.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото