"Христо Ботев" вече е в списъка на иновативните училища

Топ новина! <p><em>През учебната 2016/2017г. екип от педагози - Росица Стефанова, Стефка
Chetvurto_940x705_204x153.jpg

През учебната 2016/2017г. екип от педагози - Росица Стефанова, Стефка Чернокожева, Марина Тодорова и Габриела Данаилова, от ОУ,,Хр.Ботев“-Габрово, под ръководството на директора Марияна Колева, разработи проект ,,РАННО ЧУЖДОЕЗИКОВО ОБУЧЕНИЕ ЧРЕЗ ПРИЛАГАНЕ НА ИНОВАТИВНИ ПОДХОДИ. ПРИЛОЖИМОСТ И ЕФЕКТИВНОСТ, който бе одобрен от МОН и за учебната 2017/2018г. Училището е вписно в списъка на иновативните училища в България.

 

 

Проектът обхваща 4 последователни учебни години. Всяка учебна година иновативните подходи са различни и се включват в учебното съдържание по английски език на различни класове, като се запазва приемствеността в новите класове:

- 2017/2018г. – първи клас/метод на Симулирано потапяне в часовете по ИУЧ/и пети клас ЗП/метод Учене чрез действие/;

- 2018/2019г. – втори клас ЗП/Интерактивната бяла дъска в обучението по английски език/ и шести клас ЗП/метод на Учене чрез преживяване/;

- 2019/2020г. – трети клас ЗП /създаване на Виртуална класна стая/;

- 2020/2021г. – четвърти клас ЗП/чрез Дидактични и ролеви игри/.  

Приоритетно направления в развитието на училището е въвеждане на разширено чуждоезиково обучение за начален и прогимназиален етап. Учебната програма за разширена подготовка-избираем учебен час по английски език е изградена на основата на съвременните методически принципи и изисквания към чуждоезиковото обучение. Чуждоезиково обучение се реализира с електронната версия на HELLO! New Еdition, English for the 1st Grade. Направен е опит за прилагане на нова форми на организация на учебния процес чрез интегриране на компютърните технологии в обучението с метода на ,,симулативно потапяне“- вариант на сугестопедичния метод на проф. Георги Лозанов.

Изучаването на английски език се превръща в забавно занимание-преживяване, включващо различни езикови упражнения под формата на игра. На учениците се предлагат степенувани по трудност упражнения за индивидуална или групова работа във всеки урок- граматични и лексикални упражнения, слайд шоу, флаш анимации, много допълнителни електронни материали (видео клипове, аудио книги, филми, детски образователни предавания, традиционни английски песнички), печатни материали, тестове и др., които откриват възможности за интерактивно учене на английски език, за усвояване на нови думи и тяхното правилно произношение, за бързо запаметяване на кратки стихчета и песни, за участие в ролеви игри с кратки диалози и др. Новата платформа дава възможност на учителя да разработва свои или да добавя и други електронни ресурси- аудио и видео източници с автентична английска реч , образователни игри и др. от утвърдени  сайтове за обучение по английски език)., с които да се поддържа постоянен интерес у децата към изучаването на чужд език и заедно с това да се постига ефективно и трайно усвояване на учебния материал. Засиленото изучаване на английски език в началния етап предхожда иновативното обучение по чужд език и в пети клас. В предлаганата иновация комбинирането на засиленото изучаване на чужд език – в случая английски език заедно с иновативни методи, в това число и с ИКТ дават възможност да се направи езиковото обучение по- привлекателно за учениците, а те да се превърнат в активни субекти , притежаващи знания и умения, които могат да развиват и прилагат в екип в междукултурното пространство.

Освен това чрез използването на иновативни методи с ИКТ се създават и възможности за диференциран подход и индивидуално отношение в учебния процес; за равностойно участие в учебния процес както на изявения ученик, така и на ученика с обучителни затруднения чрез подходящо подбрани задачи. През тази учебна2017-2018г. година в училището бе въведено обучение и по втори чужд език - руски език под формата на Свободно избираеми часове за учениците от трети, четвърти и седми клас и Факултативни учебни часове за учениците от пети и шести клас . Децата усвояват успешно руската лексика и граматика с помощта на учебни, художествени и научно-популярни филми. С желание и интерес се разучават песни и приказки.

По-малките- третокласниците и четвъртокласниците изработват картинни речници по проекта "Весёлый словарь", заложен в учебното съдържание. Училище „ Христо Ботев” вече разполага с Интерактивен Езиков кабинет оборудван с аудио-визуални технически средства за обучение по чужд език. Възможността да се работи в такъв кабинет служи за подпомагане на съвременното езиково обучение по английски и руски език, повишавайки качеството за усвояване на слухово- говорните умения на учениците. Учебната среда позволява ползотворно използване на всички мултимедийнии дигитални ресурси към учебните системи:

⦁ Работа с онлайн платформите на издателствата Pearson Education Limited и Просвета;

⦁ Работа с интерактивна дъска, като по този начин учителят може сам да създава или обогатява своите уроци. Кабинетът предстои да се модернизира и да бъде снабден с индивидуални работни места за всеки ученик.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни