Хоротека и Илия Луков на събора в Царева ливада

Horotka-i-Iliya-Lukov-na-sabora-v-Tsarva-livada
Хоротека и Илия Луков на събора в Царева ливада

Най-голямото село в Дряновска община - Царева ливада се стяга за събора си, който тази година ще бъде на 24 и 25 август. Поканен е известният народен певец Илия Луков, фолклорни състави. Съборът в Царева ливада събира не само жителите и гостите му, но и хора от околните села, сред които и много чужденци.

А тази година посетилите го ще има и какво да видят, да чуят, а и хоро да тропнат, съобщи кметът на селото Наталия Ковачева.  Най-нетърпеливите могат да започнат събора още в петък вечерта, на 24 август. Тогава на обновения изцяло през  2015 г. стадион „Републиканец“ в селото в 18 часа ще започне  демонстративната футболна среща между ветераните от местния клуб, наречен също „Републиканец“.
 Веднага след мача, в 19,30 часа, ще бъде даден старт на голяма хоротека на площад „Първи май“, зад гарата. Ще има надиграване, поканени са няколко фолклорни състава и всички местни хора и гости, които имат желание да тропнат. От кметството допълниха, че ще има и томбола, като голямата награда е плазмен телевизор. За най-активните участници ще има и допълнителни награди.
 А съботата, 25 август, е денят на големия фолклорен концерт на гласовития Илия Луков. Той ще започне в 19 часа отново на площада зад гарата - „Първи май“.
 А за гостите в дряновското село на гарата - голяма, хубава и основно ремонтирана, има уникална атракция. Това е Царският локомотив, който е постоянно изложение. Според специалисти, той е произведен през 1911 г. от фирмата Hanomag в Хановер, Германия. Парната машина е с внушително тегло от над 50 тона в празно състояние и 67 тона в служба, но въпреки това е развивала 65 км/час.
  Работил е до 1975, а от 2010 г. е поставен като музеен експонат на гарата в Царева ливада. Ще припомним, че спирка Царева ливада е бил много важен жп възел от Презбалканската жп линия, открита тържествено на 29 януари 1912 г. от цар Фердинанд. И сега Царева ливада е важна точка по линията Русе – Велико Търново – Стара Загора. От нея води началото си линията за Габрово. С влак може да се стигне до Царева ливада от всички големи гари в страната.
 Царски влак, Царева ливада... За името на селото говори предание, според което по времето на Цар Иван Асен II над това място, около махала Нейчевци, е бил летният дворец на царя. Легендата разказва, че на ливадите в падината под селото са пасли конете на Асеневци. Оттам е произлязло и името на днешното село – Царева ливада, разказват местни. А край селото и до днес са запазени останки от крепостни стени и основи на сгради. „Едно от укрепленията, открити в района – на 2 км северно от с. Царева Ливада, е идентифицирано с крепостта Стринава (Царовището), споменавана от византийски писатели...“, казват историци.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото