Хор "Старопланинско ехо" към Туристическо дружество "Узана" направи внушително дарение на Архива в Габрово

Водеща! Siderov_St_Karapeneva_Arhiv (10).jpg
Siderov_St_Karapeneva_Arhiv (10).jpg
В навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, туристическо дружество „Узана“ организира тържествено предаване на наградите, които хор „Старопланинско ехо“ е получил в своята половинвековна дейност, на Държавен архив – Габрово

В навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, туристическо дружество „Узана“ – Габрово организира тържествено предаване на наградите (медали, плакети, статуетки), които хор „Старопланинско ехо“ е заслужил в своята половинвековна дейност, на Държавен архив – Габрово. Към дарението се включени грамоти, както и личното творчество на диригента на хора Стефка Карапенева.

Събитието се превърна в тържество, защото на дарителския акт присъстваха почти всички членове на дружеството, участници в хора, партньори, хората, които са имали отношение към певческата формация, която е към ТД „Узана“. Това подчерта и председателят на дружеството Атанас Сидеров: „Събрахме се всички, за да изразим отношението и почитта си към г-жа Карапенева. Датата е избрана неслучайно – г-жа Карапенева е не само диригент, тя е творец и будител, за нас е светлина, надежда, придава смисъл на нашите усилия и дейност“.

Сред присъстващите на събитието бяха: Мишо Михайлов – най-дългогодишен секретар на ТД „Узана“ (по негово време е създаден хорът), Васил Полендаков – също дългогодишен секретар, Пламен Петров – сегашният секретар, Стефка Ангелова – секретар на хора, Ванко Илиев (детето на хора, както го наричат във формацията) – корепетитор, Петко Ламбов – солист, Пенка Ненкова – председател на НЧ „Искра 1954“ в кв. Лютаци (Стефка Карапенева е почетен председател на читалището и дарител), Петранка Кирова – председател на женска туристическа секция „Ружица“ към ТД „Узана“, активните туристи Димитрина Цанева, Генчо Генев и още много членове на дружеството.

За приемане на дарението от страна на Държавен архив – Габрово присъстваха Цветомира Койчева – началник отдел „Държавен архив“ – Габрово към Дирекция „Териториален държавен архив“ - Велико Търново, и Венета Георгиева – главен експерт в Архива. Цветомира Койчева благодари за доверието към институцията и увери членовете на хора и дружеството, че дарението ще бъде съхранено за поколенията и ще може да се ползва от изследователите на културата и в частност на хоровото изкуство.


Хор „Старопланинско ехо“ към туристическо дружество „Узана“ – Габрово с диригент Стефка Карапенева смело може да бъде причислен към значимите явления в културния живот на нашето време. Създаден е на 25 март 1971 година. Никой от 70-те туристически хора в страната не може да се похвали с такава динамичност в обновяването на репертоара и активна концертна дейност. Стефка Карапенева създава над 300 песни, изпълнявани от състави в цялата страна, и издава 6 сборника с песни. От 1992 до 2019 година това са „Моите песни“, „Храм е планината“, „Слънчеви следи“, „Слънчеви пътеки“, „Слънчеви звуци“, „Елате, щъркели“.
Хорът има над 1000 участия в страната и чужбина за 50 години.
„Живата връзка между човека и природата, това е песента – казва диригентът Стефка Карапенева. - На всички събори, конгреси, песенни празници хорът възторжено разнася красивите туристически песни. За всичко това благодарим на туристическо дружество „Узана“. Много хорове след 1989 година се разпаднаха. „Старопланинско ехо“ направи 50 години и продължава да работи, никога не е спирал. И не правим по 4 концерта на година, а по 24!“
Хор „Старопланинско ехо“ е участвал в десетки концерти и конкурси за самодейни състави в България и в чужбина. В репертоара му са включени туристически, планинарски, патриотични, в стил стари градски песни. Носител на много награди. Председателят на ТД „Узана“ беше подредил внушителна експозиция в офиса на дружеството за тържеството. Ето някои от тях:
• Почетна статуетка от 21-ия национален песенен празник „Песните на България“ в Тетевен с организатори Българският туристически съюз и Сдружението на туристическите хорове. Габровският хор се представя с 5 песни от сборника на диригента Стефка Карапенева „Слънчеви пътеки“. В песенния празник, проведен през юни 2009 година, вземат участие 45 състава от цялата страна.
• По случай 109 години от основаването на Туристическо дружество „Трапезица – 1902“ – Велико Търново Стефка Карапенева – диригент и на хоровете „Ружица“ и „Надежда“ от Габрово, е отличена с плакет „Златна лира“ и Грамота за цялостно музикално творчество. Определена е за „явление“ в хоровото изкуство.
• Във фестивала „Оттук започва България“ хорът на Шумен представя авторска песен на Стефка Карапенева. През 2010 г. тя е написала друга песен за шуменския хор – „Мадарският конник“, по текст на Елена Димитрова.
• Грамота от 22-ото издание на Националния песенен празник „С песните на България“ от 3 юли 2010 г. на язовир „Копринка“. Хорът се явява на песенния празник за 22 път. В него вземат участие 40 туристически хора от цялата страна. Инициативата няма конкурсен характер, затова всички състави са получили грамоти за участието си.
Трябва да споменем и успешните участия на фестивала в Бургас „Странджанска зеленика“, в международния фестивал в Кардица, Гърция, фестивала на черешата в Текирдаг, фестивала на слънчогледа в Хайраболу, 16-ия песенен фестивал в музей „Етър“ с домакин габровският хор, Международния фестивал на туристическата песен в Горна Оряховица и много други.
На 25 октомври 2012 г. с Решение на Обс – Габрово Стефка Карапенева е удостоена със званието „Почетен гражданин на град Габрово”. Отличието е за дългогодишната й творческа дейност и принос в обогатяване на музикалната култура на града.
Бояна Пенчева

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни