Гвоздейка отбеляза Шипченската епопея с почит към своя опълченец Иван Денев

Kiril-Penev,-predsedatel-na-chitalischeto,-be-v-osnovata-na-organizatsiyata
Кирил Пенев, председател на читалището, бе в основата на организацията

През почивните дни председателят на читалището Кирил Пенев организира официално събитие, посветено на опълченеца.

По инициатива на народното читалище „Св. Св. Кирил и Методий - 1934” в Гвоздейка бе открита паметна плоча на опълченеца Иван Денев.
Официално събитието в дряновското село съвпадна със 143-та годишнина от Августовските боеве на Шипка по време на Руско-турската война от 1877-1878 година.
Основен инициатор за отдаване на заслужена почит към Иван Денев е председателят на читалището Кирил Пенев, който старателно проучи биографията на единствения, роден в някогашните колиби Гвоздейка, опълченец от всичките 166 доброволци от Дряновско, записали се в Българското опълчение в Румъния и Търново.
Плочата бе поставена на къщата, в която Денев се е родил и живял преди 170 години. Кирил Пенев откри паметния знак и запозна присъстващите с кратките биографични данни.
Навършвайки 22 години, Иван Денев се изселва от Гвоздейка и заминава да работи като дюлгер и градинар в румънския град Браила. Пет години по-късно се записва като опълченец.
Денев е опълченец във 2-ра дружина на 1-ва рота с командир майор Куртянов, което означава, че е бил в най-тежките сражения.
2-ра дружина е участвала в боевете при Стара Загора на 19 юли (31 нов стил) 1877 г., в епичните августовски боеве на Шипка през 1877 г. и в битката при Шейново на 27-28 декември 1878 г.
След Освобождението заминава за Одеса, където се записва да учи във военно училище.  стр. 3
продължава от стр. 1.
Биографията му е свързана и с градовете Тула и Харков. В тези два града Денев работие в оръжейното производство на Русия, където създава и семейство. Интересен исторически факт е това, че неговите наследници са участвали в разработката на самоходното артилерийско оръдие 122 мм гвоздика (карамфил), която е на въоръжение от 1971 година до днес в над 25 страни..
Предстоятелят на храма „Св. Димитър” в село Маноя отец Давид отслужи панихида в памет на героя опълченец. Представители на читалищата НЧ „Св. Св. Кирил и Методий - 1934” и НЧ „Развитие - ” поставиха цветя пред плочата на Иван Денев.
* * *
Доброволците от Дряново се включвали в българското опълчение на две групи: при създаването на опълчението, още при обявяването на Освободителната война, и след премина­ването на русите през Дунава и достигането им до Търново. Едни от първите опълченци от Дряново са измежду ония дряновци, които участвували в Сръбско-турската война в 1876 год. Други дряновци пък преди това били работници, най-вече дюлгери, в различни краища на Румъния. Трети – най-голямата група, се включила в опълчението в началото на август 1877 год.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни