Грипна ваканция до 31 януари в цялата област

Gripna-vakantsiia-do-31--anuari-v-tssalata-oblast
gripe.jpg
Дните от 27 до 31 януари 2020 г. са обявени за неучебни във всички училища на територията на област Габрово.

Грипна епидемия е обявена за общините Дряново, Севлиево и Трявна.

По информация от Регионалната здравна инспекция - Габрово нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания за изминалата седмица е нараснало и заболяемостта е достигнала предепидемични и епидемични стойности от: 191,000 на 10 000 души за община Габрово; 263,823 на 10 000 души за община Севлиево; 324,305 на 10 000 души за община Трявна; 226,975 на 10 000 души за община Дряново.

От РЗИ - Габрово коментират, че най-висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г. /511,36 %00/, следвана от възрастовата група 5-14 г. /232,02 %00 / и възрастова група 15-29 г. /222,58%00 /. Регистрирана е висока заболяемост от грип и ОРЗ във всички училища на Габровска област. На основание решение на Оперативния щаб за борба с грипа и ОРЗ от 25 януари на територията на общините Севлиево, Трявна и Дряново бе обявена грипна епидемия. До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се женските и детските консултации Трите грипни вируса, които ни разболяват тази зима, са „свински” грип А (H1N1), тип А (H3N2) и тип B Victoria.

Според Министерството на здравеопазването симптомите на болните и клиничната картина на грипа А (H1N1) са същите, както и при сезонния грип. Те включват главоболие, повишена температура, треперене, кашлица, възпалено гърло, хрема, отпадналост и умора. Особеност на грипа през тази година е, че атакува предимно младите хора. Грипът у нас протича предимно леко до средно тежко. Той се лекува с традиционните средства, а при по-тежко протичащо заболяване, или при риск да настъпи усложнение - и с антивирусни препарати.

В момента има два препарата, които са ефикасни срещу грипния вирус А(H1N1). Това са Tamiflu и Relenza. Терапията с тях продължава обикновено по 5 дни Хомеопатично лекарство за лечение на грип е Инфлуцид, той е особено подходящ в борбата срещу всички вируси, включително срещу актуалния за сезона „свински грип”. Защото с него можем да излекуваме, а не да потиснем симптомите на настинка и грип бързо и ефективно. Той е изцяло натурален продукт с природни съставки, преминали през най-строги тестове за качество на Немския хомеопатичен съюз, който е и неговият производител.

Лекарите са единодушни, че домашното лечение с почивка на легло поне през първите 2-3 дни е важно условие за преборването на инфекцията. На тялото му трябва енергия, с което да надвие вируса. Ходейки болни на работа, не правим услуга и на колегите и автоматично се превръщаме в „предумишлени заразители”. Трябва да се приемат много течности (над 2 литра дневно) - вода, чай, сокове, защото високата температура води до дехидратация и е важна тази загуба да бъде компенсирана; да консумирате лесна за усвояване, здравословна храна, която доставя енергия на организма - по-малко тежки, запържени, мазни храни, повече плодове и зеленчуци, топли домашни бульони и супи.

Непременно трябва да се посети лекар, ако в рамките на 2-3 дни състоянието не се подобри, въпреки предприетото лечение, или то се влошава. Грипът не е шега работа и усложненият могат да настъпят бързо.

.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни