Голямото приключение "Приеми ме на село" завърши

Водеща! Gollamoto-priklluchеniе--Priеmi-mе-na-sеloo-zavarshi
priemi-me-na-selo-1-17-09-19.jpg

Преди дни приключи Академия "Приеми ме на село", организирана от Община Габрово.

В нея участваха 18 младежи на възраст между 14 и 24 години. Младежите, които пожелаха да оползотворят част от ваканцията си на село, да се запознаят със селския бит, да се включат в домашната работа и да преживеят много приключения пристигнаха в Съботковци от София, Стара Загора, Варна, Тетевен, Габрово.

Какво се случи през седмицата, прекарана на село, разказва организаторът на инициативата Габриела Йосифова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества.

"Седем дни младите хора се потопиха в спокойната и неповторима атмосфера на възрожденското село. Учиха народни танци, участваха с читалището в селото във възстановка на седянка, помагаха на възрастните хора в домашната работа, забавляваха се. Цял един ден бяха на Етъра, много бяха впечатлени от занаятчийските работилници. Особено им бе интересно в работилниците по дърворезба, грънчарство, тази за музикални инструменти. Сами си изработиха по нещо за спомен от музея.

Гостуваха ни младежи от сдружение "Българска история", които представиха на участниците в "Приеми ме на село" своите уроци по родолюбие, показаха клипове, свързани с военната история и клип, специално подготвен за нашия край - за делото на Пенчо Семов. Имаше и викторина с въпроси, свързани с българската история, подариха им книги.

Два дни се включиха изцяло в селския живот. Браха грозде, помагаха в селската работа, правиха лютеница по рецептите на бабите, което особено им хареса. В деня на инициативата "Да изчистим България" изчистиха селото, помогнаха на възрастни хора да почистят своите домове.

В рибарника на Кметовци ловиха риба. Но не с какво да е, а със собственоръчно направени въдици. Успяха да хванат един голям шаран. Сами си подготвиха обяд с улова. Накрая споделиха изпълнението на задачите, които им поставихме още първия ден. Участниците бяха разделени на 4 групи и те получиха различни задачи. Трябваше да представят традиционните занаяти на нашия край, фолклорните традиции, кулинарното наследство, а също така - какво се случва в едно малко българско село през погледа на младите хора."

Представители на проекта "Околобългарско" са заснели цялото приключение "Приеми ме на село", ще изготвят филм за него. 10 младежи между 15 и 18-годишна възраст от района на Митище в Русия пристигнаха на младежки обмен, който се прави за трета поредна година в Габрово. Те присъстваха на откриване на учебната година в училище "Райчо Каролев". Ще видят ЕМО "Етър", ще се изкачат на връх Шипка, един ден ще прекарат в село Райновци и ще преживеят вълненията на децата от "Приеми ме на село"..

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни