Георги Метев дари униформа от 60-те години на XX век на Националния музей на образованието

Gеorgi-Mеtеv-dari-uniforma-ot-60-tе-godini-na-XX-vеkkna-Natsionalniia-muzее-na-obrazovaniеto
Metev.jpg
Ученическата си униформа от Техникума по механо-електротехника „Д-р Никола Василиади” в Габрово дари на Националния музей на образованието д-р инж. Георги Метев.

„Тези атрибути бяха част от униформата, с която всеки ученик беше задължен да ходи, така се учехме на ред и дисциплина - каза г-н Метев връчвайки куртката и кожения колан с тока на музея. - За пръв път обух панталон през 1958 година, когато ме приеха специалност „Електрическо обзавеждане на промишлени предприятия” в Техникума. Училището беше с традиции и даваше солидна техническа и гражданска подготовка. Преподаваха ни учители от по-старата генерация, отпреди 9 септември 1944 г. Някои от тях бяха колеги и ученици на прадядо ми - учителят по математика Алекси Стойков Алексиев".

Алекси Стойков Алексиев е един от най-уважаваните габровски учители в Габровската гимназия и Техническото училище. Завършва висше образование в Софийския университет през 1895 година със специалност Математика. Още същата година е назначен като учител в родния си град. Учителската професия е мечта за него и той посвещава 35 години от живота си на нея.

Съпругата на Алекси Стойков - Наца Стойкова, също е била учителка.

С любов към образованието е известен и другият клон от рода. „Моят дядо по бащина линия - Георги Метев Христов, е завършил Търговското училище в Свищов и финанси в Мюнхен - разказва дарителят. - Неговият брат Иван Метев е завършил висше образование в Белгия и е първият текстилен инженер в България. Друг от братята му – Лалю Метев има две висши образования от европейски университети, бил е един от големите български банкери преди 9 септимври 1944 г., собственик на първия завод за цимент в България – „Лев“ в Плевен. Друг от братята на дядо ми Георги е бил собственик на текстилна фабрика „Христо Метев“ в Габрово.“

Инж. Метев е дарил над 270 книги - художествена и специализирана литература, на Регионална библиотека „Априлов - Палаузов“, Технически универститет - Габрово, читалища и други институции.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни