Георги Глушков: "И отношението към спорта трябва да е шенгенско"

Водеща! Prez-1985-godina-Glushkov-be-privlechen-ot--Finiks-S-ns-
През 1985 година Глушков бе привлечен от
Роденият в Трявна президент на БФ "Баскетбол" е първият състезател от Източна Европа, играл в НБА

360     В началото на 2024-та година интервю за официалния сайт на Българска "Баскетбол" даде нейният президент Георги Глушков. Роден в Трявна, той е първият българин, а и състезател от Източна Европа, играл в Националната баскетболна лига - на 25 септември 1985 година е изтеглен в драфта на НБА под номер 148 от "Финикс Сънс". Затова, естествено, въпросите бяха свързани не само с успехите и неуспехите в отминалата 2023-та година, но и с неговия наследник в най-силното баскетболно първенство на планетата - Александър Везенков, състезател вече на "Сакраменто Кингс". "100 вести" пък използва възможността да съучаства с питания, свързани с развитието на баскетбола в региона, а и в Трявна - Глушков е неин почетен гражданин от  2012 г.


- Каква е равносметката Ви за 2023 г.?

- През миналата година имахме над 1600 деца, които са се занимавали официално с баскетбол, така че годината за нас се очертава рекордна по участия на отбори в нашите Държавни първенства, като имаме предвид и Българска баскетболна лига "А" и "Б" група. Проведоха се много първенства и мачове. Искам да увеличим броя на състезателите и броя на срещите. Международният календар също е много богат. Играхме европейски квалификации при мъжете и жените, подрастващите участваха на Европейските първенства до 16, 18 и 20 години. 14-годишните играха на Словения бол – малкото Европейско първенство, така че нещата са сериозни.

През 23-та имахме голям успех на 3х3 при момичетата U17, които завършиха четвърти в дебюта си на Европейското първенство след Франция, Германия и Испания. Опитахме се да се борим и с тях, само че са много силни, но пък ние показахме, че сме на ниво, така че това четвърто място е сериозен успех. Момчетата до 17 години също играха квалификации и останаха на много малко от това да се класират. Това ни дава надежда, че ако опитаме да развием този спорт, може да имаме успех.

Държавното първенство за мъже завърши нормално, ББЛ - също. При жените вместо шест вече са осем отбора, като надеждата ни е да увеличаваме броя им, естествено, и качеството. Има и смяна на поколенията, както и нов треньор в женския национален отбор.

- Какви са първите Ви впечатления от новия облик на женския национален отбор?

- Някои казват, че те не са се представили добре, но аз смятам, че имаме доста способни баскетболистки на гардовата линия и крилата. Имаме дупка в подкошието, където ни трябва една голяма състезателка. Поставил съм задача на треньора да търси такава за натурализиране, защото тя ще даде съвсем друг облик на играта и всички ще се убедят в това нещо.