Георги Бижев: "Реагираме като на война, за три дни произведохме продукт, който защитава живот"

Топ новина! Boiko-Borisov-i-Georgi-Bizhev
Бойко Борисов и Георги Бижев

Фирма МАК АД има суровина за 15 000 защитни облекла

Председателят на Управителния съвет на фирма МАК АД Георги Бижев лично показа миналата седмица на място на премиера Бойко Борисов как се създава новият плат, от който могат да бъдат създадени защитни костюми за медици. Той обяви след срещата с премиера, че вече има споразумение с Министерството на здравеопазването, че това което ще се произведе във фирмата ще има купувач. Повече за защитните костюми разказва той.

- Какво ще се случи отсега нататък във фирма МАК?
- То вече се случва. Показах и на премиера, че само за три дни сме преобърнали целия процес във фирмата. Предупредихме контрагентите на запад, че спираме доставките заради коронавируса, след известно време ще възстановим това производство. Занимаваме се само със защитните облекла Реагираме като на война, за три дни има произведен продукт, който трябва да защитава живот.
Премиерът Борисов се запозна с целия производствен процес, беше в тъкачния, в багрилния цех, видя ламинирането, изпитвателната лаборатория и остана доволен от свършеното.
- Какво представляват защитните облекла?
- Става дума за един гащиризон. Платът е 100 процента памук, преминава през ламиниране от специална машина. Платът отлежава 7-8 дни, за да може да не е влажен, за да не стане деламинация при първото пране. Всичко се тества в лабоработни условия и когато водният стълб достигне над 10 000 мл, ясно, че процесът е завършен и може да се премине към следващата операция с 20-30 оверлози. Отпред има водонепромокаем цип.
Тези материали и възможности, за които имаме в момента суровина са достатъчни за 15 000 гащиризона. Ние ще произведем плата, друга фирма ще ги шие. Една голяма армия от медицински и социални работници ще получат лични предпазни средства. Гащиризонът може да се използва многократно, 50-100 пъти. В това се убедиха специалисти, вирусолози, достатъчна е една суха дезинфекция при определена температура и облеклото може да се използва отново. Не е необходимо да се затваря в автоклав. Ако използваш друго облекло, след досега със заразена среда, веднага след това то трябва да се унищожи. А и за това има разходи.
След това ще видим как ще продължим, вече контрагенти от Полша ни казаха, че затварят, да не говоря за Италия. Германия все още функционира. За добавките в мембраната в момента преговарям с Тайван, от САЩ вече не мога да купя нищо, защото реално Америка е затворена за Европа. Както казва премиерът това са огромни щети за световната икономика и не се знае колко време ще отнеме възстановяването й.
- Подразнихте се, като ви попитах за цената на сделката?
- Да, сделка няма. Има споразумение. Сигурно и други се питат. Водонепромокаемите ципове идват от Белгия, купувам 1 милион и 300 хиляди ципа, 10 милиона тик-так копчета. Ако обаче не дойде ципа, какъв гащиризон да дам.
От тези гащиризони няма нищо на спечелим. Като направим сметките, накрая излиза 50-60 цента на един гащиризон.
- А защитни маски произвеждате ли?
- Не, маски не произвеждаме и никога няма да произвеждаме. Направихме достатъчно само за нашия персонал. Още като се разбра за коронавируса в Габрово, започнахме в неделя през нощта работа и произведохме 250 маски. Още на сутринта раздадохме на всички маски и дезинфектанти. Сега по 4-5 пъти дневно правим дезинфекция на фирмата. Имаме достатъчно наши материали, за да го направим.
Маските са направени от антибактериален плат, водонепроницаем. Този плат е произведен в германската фирма "Рудолф", вътре се имплантира сребърен йон, който е убиец на бактерии.
Предложих го на вирусолозите, но те казаха, че се борим с вирус, а не с бактерии, има съществена разлика между тях.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото