Генчо Витанов е носителят на тазгодишната награда "Рачо Стоянов" за цялостно литературно творчество

Топ новина! Gencho-Vitanov-e-nositelyat-na-tazgodishnata-nagrada
Генчо Витанов е носителят на тазгодишната награда

По традиция наградата се връчва по време на културните празници в Дряново „Поезия и песен на Балкана“, които тази година се провеждат в празничните дни на града и съвпадат с 65-та годишнина от основаването на Детската школа по изкуствата.

С решение на Читалищното настоятелство на НЧ „Развитие-1869” – Дряново и с подкрепата на Съюза на българските писатели, Националната награда за цялостно литературно творчество на името на Рачо Стоянов тази година бе присъдена на дряновския писател Генчо Витанов.
По традиция наградата се връчва по време на културните празници в Дряново „Поезия и песен на Балкана“, които тази година се провеждат в празничните дни на града и съвпадат с 65-та годишнина от основаването на Детската школа по изкуствата.
Гала-вечерта се състоя на 19 октомври в големия салон на читалище „Развитие – 1869”, съобщи Антоанета Ставрева, секретар на институцията. По традиция на тържествения концерт се обявяват и резултатите от националните конкурси. За първи път организаторите проведоха конкурс – национален рецитал за поезия, проза и песен. Класиралите се на първо място получиха правото да се включат в концерта и да представят пред публика своите музикални и поетични изпълнения. Най-добри бяха Кристиянна Русева и „Малки възрожденци” от Дряново, Румен Гатев и Александър Петров от Севлиево, Симона Вълева от Раднево и Свилена Георгиева от Силистра. Носителят на голямата награда Генчо Витанов бе поздравен от кмета на общината инж. Мирослав Семов и от представители на Съюза на българските писатели от Габрово. Наградените, жителите и гостите на Дряново станаха свидетели на един истински спектакъл, който за своите дряновски приятели подготви популярният режисьор и водещ Николай Априлов.
В концертната програма се представиха: Акордеонен оркестър, ДВГ „Дряновойсис”, класовете по класическа китара на Радослав Талев и акордеон на Виктория Цуцова, възпитаникът на школата Здравко Петров, подготвителната група и ДЮТС „Балканджийче” с ръководители Стефан Маринов и Петя и Николай Тодорови. Публиката бе развълнувана от блестящото изпълнение на откъса от пиесата „Майстори” – постановка на Петринел Гочев в Народния театър „Иван Вазов”. Участваха актьорите Гергана Змийчарова и Иван Юруков, който се превъплътиха в ролите на хубавата Милкана и майстора – резбар Найден.
Националните културни празници „Поезия и песен на Балкана” водят началото си от 1972 година по идея на дряновския поет Атанас Смирнов. С малки прекъсвания през годините на прехода, празниците се провеждат на всеки три години. Техни организатори са Община Дряново, НЧ „Развитие-1869”, Съюза на българските писатели и Съюза на българските композитори. През 1977 година други двама именити дряновци създават химна на „Поезия и песен на Балкана” - музика акад. Христо Недялков, текст - Марко Ганчев. От 1986 година се връчва Национална литературна награда на името на драматурга Рачо Стоянов на творци за изключителния им принос към развитието на българската култура. Носители на наградата за цялостно литературно творчество са били Никола Русев, Димитър Стефанов, Теодора Ганчева, акад. Антон Дончев, Марко Ганчев, Ганчо Савов, доц Николай Димков, Кънчо Атанасов, Валери Петров.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни