Ген. Румен Радев: „Шипка е капитал от историческо достойнство“

Gen.-Rumen-Radev--„SHipka-e-kapital-ot-istorichesko-dostoinstvo“
Ген. Румен Радев: „Шипка е капитал от историческо достойнство“

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди български мъже ни завещаха, и който ние не бива да пилеем“ - заяви в своята реч по повод 140 години от Освобождението на България президентът на България Румен Радев пред хилядите българи, успели да се доберат до подстъпите под паметника на Шипка.

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди български мъже ни завещаха, и който ние не бива да пилеем“ - заяви в своята реч по повод 140 години от Освобождението на България президентът на България Румен Радев пред хилядите българи, успели да се доберат до подстъпите под паметника на Шипка. Юбилейните чествания бяха проведени при изключителни мерки за сигурност , което не попречи на стотици българи от всички краища на страната да извървят километри пеш по пътя, оставили колите си някъде по пътя от двете страни на върха, за да достигнат до него.
Наред с нашите сънародници имаше и множество руски граждани, дошли да се поклонят пред паметта на своите предшественици. Защото, според думите на държавния глава „в пръстта на връх Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости и 140 години по-късно трудно някой може да каже кои са български и кои руски, но от тях е съградено скелето на българската свобода. Днес сме се събрали на този див, чутовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало“, допълни ощеи още ген. Радев. „През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше - отбеляза още президентът. - Защото знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина. Вие, скъпи сънародници, млади и стари, бяхте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност“, се обърна още към насъбралото се множество Румен Радев. Той подчерта още, че “българската историческа енергия е в осъзнатата стойност на свободата и в отговорността пред мъчениците, които платиха цената й“.
Ген. Румен Радев изказа своята дълбока благодарност към Негово Светейшество Неофит и Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, което духовните глави на България и Русия извършиха по-рано в руската църква в град Шипка „Рождество Христово“. „Благодаря за мъдрите думи, признателността, благодарността и християнския дух, който помни, но и прощава. Който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето национално Освобождение“, заяви още държавният глава в словото си на връх Шипка.
Точно в 10 сутринта в храм паметника „Рождество Христово“ започна в съслужие благодарствената литургия на Негво Светейшество Неофит и Негово Светейшество Кирил, Патриах на Москва и на цяла Русия, придружена от сладкогласите песнопения на жените от хора към Руската патриаршия.
„Моля се, проявилата се с особена сила преди 140 години духовна връзка между нашите два народа да остане нерушима и да намери израз в братското единомислие и готовност да положим усилия за укрепване на единството на Светото православие, да запазим християнските ценности и правиславните традиции на нашите отци - бяха думите на патриарх Неофит. - Днес, в Деня на Освобождението на България от османско робство ние произнасяме молитва за упокой на руските воини и българските опълченци, геройски загинали при отбраната на Шипка. 140 години ни делят от Шипченската епопея, но светите образи на воините освободители не изчезват от нашата памет. Словото божие гласи, че няма по-голяма любов от тази, която се полага за свободата на другите“ - заключи главата на Българската православна църква патриарх Неофит.
„Руската църква, извършвайки молебени в почти всички църкви за страдащия български народ, е формирала обществено мнение, което е повлияло за вземането на политическото решение за започването на военни действия на Балканите - отбеляза патриархът на Москва и на Цяла Русия Кирил. - Ако я нямаше тази всенародна подкрепа, е трудно да се каже дали тогавашното правителство би направило тези жертви - десетките хиляди загинали, десетките хиляди инвалидизирани. Руската и българската църкви имат много дълга история на братски отношения“. В благодарствения молебен той допълни още, че „радост, гордост и благодарност владеят сърцата ни в този празничен ден, когато цяла България чества 140-та година от своето Освобождение. Радост от свободата, която вече 140 години живе, гордост, извикана от героичните събития, които си припомняме днес“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни