Галина Михнева: „В Германия се проведе финалната конференция по „Job Developer“

Водеща!
Uchastnitsite-v-zaklyuchitelnata-konferentsiya
Участниците в заключителната конференция

През юни 2018 г. в Рурски университет в Бохум, Германия се проведе заключителната конференция по проект «Job Developer”, по който Габровската търговско-промишлена палата е партньор от България заедно с организации от още 5 страни - Германия (водеща организация), Унгария, Гърция, Испания и Литва, съобщи за вестника директорът на ГТПП Галина Михнева.

Нови мерки срещу младежката безработица изследваха учени от Рурски университет Бохум заедно с
международен екип от партньори по проект „Job Developer“, финансиран от ЕС. От 2015 г. до 2018 г. екипът по проекта разработи програма за сертифициране, по която опитни специалисти бяха обучени за кариерни консултанти, за да подпомогнат безработни младежи по пътя им към самостоятелен бизнес.
В рамките на проекта в партньорските страни бяха обучени 55 ментори - така наречените Job-Developer (кариерни консултанти), които подпомогнаха 70 младежи от България, Унгария, Гърция, Испания и Литва да разработят собствени бизнес идеи под формата на услуги и продукти в зависимост от потенциалите за развитие в съответните страни. Така се родиха идеи за над 100 нови услуги. Доколко тези услуги са подходящи показаха мащабното проучване на пазара от младежите в Габрово. Те проведоха 300 интервюта за предварително избрани от тях 20 услуги. Оказа се, че най-предпочитаните услуги бяха в областта на електро услугите, билколечението и помощ в градината.
По време на консултирането кариерните консултанти (Job-Developer) използваха три инструмента: диагностика на талантите, с която бяха открити индивидуалните силни страни на търсещите работа; радар на заетостта, чрез който се анализираха потенциалите на местните възможности за заетост и изслушване от експерти, което свърза търсещите работа с успешни специалисти, които разполагат с мрежа от контакти в съответния бранш.
       За всеки млад човек в хода на работата бе изработен дългосрочен индивидуален план за развитие“, Участниците виждат предимството от изслушването от експерти преди всичко в директния контакт с експертите, които вдъхновяват младежите, мотивират ги и подтикват за обсъждане на професионалното им развитие. „Този елемент помага да се затвори „пропастта“ между образователната система и изискванията на пазара на труда“, прави заключение д-р Мартин Крьол - ръководител на проекта. 
  В конференцията участваха и външни експерти: проф. д-р Петер Хартц, който дискутира развитието на реформите на пазара на труда; Доминик Шад, ръководител на Бюро по труда в окръг Реклингхаузен; Йоахим Волфф от Института за изследване на пазара на труда и професиите в Нюрнберг и Хайнрих Бер - главен координатор на обучителна инициатива в Люнебург (Менторска инициатива - модел на църковните социалните служби). В двудневната програма за партньорите беше предвидено и посещение в Учебната фабрика на Рурския университет в  Бохум. В нея на практика се вижда връзката между между бизнес и образование. Изградена и оборудвана с най-нова техника за повече от 11 млн. евро, към настоящия момент това е едно действащо предприятие, което произвежда краен продукт за пазара. В същото време студентите, освен да придобиват практически умения в целия процес на производство - от обикновените универсални машини до самообучаващи се роботи от най-ново поколение, имат възможност и да анализират и оптимизират производствените процеси, да участват в цялостното управление на предприятието. Големите предприятия, които работят в региона, подпомагат със специалисти и материално цялостния процес. Учебната фабрика не е затворена само за студентите в университета. По специално подготвена програма има възможност и работещи в МСП от региона да повишават квалификацията си и уменията си, както и да участват в разработката на схеми за управление на процесите. Създаден е един отличен механизъм за взаимодействие между бизнеса и науката.

 

Коментирай!

За да коментирате, влезте в профила си или се регистрирйте. Ако нямате регистрация, може да се регистрирате тук. Можете директно да коментирате чрез профила си във Facebook.

0 коментара

Към началото
  1. Още от Индустрия

Календар

ПОН ВТО СРД ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД

Адрес "100 вести"

И това го има"

Виц на деня