Габровски фирми продължават инициативата  "Развий таланта си за утрешния бизнес"

Водеща! Gabrovski-firmi-prod-lzhavat-initsiativata- 
Габровски фирми продължават инициативата  

Момчил Митев представи по интересен начин живота на Архимед с демонстрация на някои от установките му.

СТЕФКА БУРМОВА
Младите хора от габровските фирми „Елна”, „СТС Инвест холдинг” и „Мехатроника“ със съдействието на габровския технически университет, заедно с децата от клуб „Архимед“ към ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ продължиха инициативата „Развий таланта си за утрешния бизнес“, която част от предприятията в града със съдействието на „Европа директно“ към ГТПП, с подкрепата на общината, РИО и др., започнаха през февруари миналата година. В първият ден от ваканцията в края на миналата седмица децата от клуб „Архимед” към ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” с ръководител госпожа Радка Петрова проведоха последното си занятие в „Мехатроника” АД. Младите специалисти запалиха още повече любопитството към науката и към инженерното образование на малчуганите от „Архимед“. Те с вещина и професионализъм обясняваха и демонстрираха на децата приложимостта на математиката в инженерните науки.
Момчил Митев представи по интересен начин живота на Архимед с демонстрация на някои от установките му. Теодора Найденова показа начини за измерване на линейни величини и с лека закачка обясни, че шублерите могат да измерват не само в милиметри, но и в инчове, в резултат на което децата провериха размерите на своите мобилни телефони в различните мерни единици. Жельо Христов демонстрира макет на парник с автоматично следене и управление на температура, влага и осветеност. Петър Владов и Тихомир Тапов изненадаха децата от „Архимед“ като им демонстрираха новите технологии, свързани с лазерното гравиране и 3D принтиране. Те с на шега обясниха на децата, че лазерната машина е с вградена прахосмукачка, тъй като е изработена от студенти. Всички обаче решиха да проверят дали е така или не. Във фирма „Елна” Милен Колев, Милен Младенов и Румен Колев обясниха и демонстрираха иновативна линейна транспортна система с безжично захранване и дистанционно управление.
Срещата на учениците от „Архимед“ с реалното приложение на науката в практиката запали въображението им и те пожелаха да има повече подобни срещи в реалната производствена среда, при машините. В резултат - на 29 юни фирмите очакват ново посещение на ученици от ПМГ „Акад. „Иван Гюзелев“, което ще бъде полезно и за бъдещата им професионална ориентация.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни