Габрово ще има отбор в Държавното първенство по футбол за жени

Водеща! ZHenskiyat-tim-po-futbol-na-Gabrovo
Женският тим по футбол на Габрово

За пръв път в местната футболна история габровски отбор ще участва в държавното първенство за жени.

Четири години след своето сформиране, селекцията на треньора Радомир Николов от ДЮФК „Янтра 2013“ ще се включи в шампионата при дамите от сезон 2020/2021, който ще стартира в края на тази седмица.

14 тима ще играят в Държавното първенство. Останалите отбори са: „Локомотив“ (Стара Загора), „Етър“ (Велико Търново), „Риал“ (с. Ковачевци), „Енко“ (Пловдив), „Пълдин“ (Пловдив), „Севлиево лейдис“ (Севлиево), ЖФК „Варна“ (Варна), „Бароко“ (София), "Пирин Лейдис" (Благоевград), НСА (София), ПФК „Локомотив 1926" (Пловдив), „ЛП Супер Спорт“ (София), „Левски Чепинци“ (София). Срещите са на разменено гостуване, като първите двубои са тази събота и неделя. В I кръг „Янтра 2013“ ще гостува на „Пълдин“ в Пловдив. Мачът е в неделя от 17.30 часа. Първото домакинство на отбора е на 12 септември, събота, от 17 часа – регионалното дерби със „Севлиево лейдис“. За домакинските срещи на женския отбор ДЮФК „Янтра 2013“ е заявил стадион „Априлов“. От Аматьорската футболна лига, която администрира първенството при дамите, планират във всеки кръг по един мач да бъде излъчван директно по 7/8 ТВ. В програмата за директно излъчване е предвиден двубоя на „Янтра 2013“ срещу „Бароко“ (София) от 4-ти кръг в Габрово.

Треньорът Радомир Николов ще продължи да разчита на момичетата, които до миналия сезон се състезаваха във възрастовите групи на девойките до 15 и до 17 години - Виктория Вилиянова, Ивелина Рангелова, Цветелина Владимирова, Преслава Иванова, Благовеста Ненова, Йоана Борисова, Габриела Генчева, Александра Маринова, Преслава Василева, Гергана Хубанова, Камелия Таукова, Надежда Иванова и Дара Димова. След известно прекъсване, към футбола ще се завърне и Сара Тодорова. Тимът ще бъде подсилен и с няколко момичета от други градове. Своето съгласие да играят за „Янтра 2013“ вече са заявили дефанзивните състезателки Зорница Стефанова (2004г.) и Радостина Адамова (2001г.) – и двете от Тетевен, левият бек Цветелина Петкова (1999г.) от Пловдив, десният външен халф Алисия Попова (2004г.) от Русе, десният бек Роксана Рашкова (2002г.) от Трявна, защитникът Преслава Романова (2005г.) от Свищов и нападателката Мария Маринова (2002г.) от Плевен. За гарнитурите габровския клуб ще продължат да се състезават и родените 2006 година близначки от Плевен Радослава и Миглена Георгиеви – вратар и нападател.

„Четири години след като стартирахме участие с отбор девойки, мисля, че дойде моментът да направим и тази голяма крачка – към женския футбол. Ще се опитаме, доколкото можем, да направим един отбор, който да бъде конкурентен на големите в родния женски футбол. Дали ще се получи - времето ще покаже. Едно е сигурно – ще растем от мач на мач. Целта ни на първо време е да стартираме този проект, да завъртим колелото и да постигаме добри резултати. Ако сме около златната среда в края на шампионата това ще бъде едно отлично постижение – коментира селекционерът на тима Радо Николов - Няколко по-опитни момичета от Габрово и други градове вече тренират с нас. Очаквам да се присъединят и още, дори това да стане по време на първенството. Групата за мачовете ще бъде допълвана от нашите девойки. Макар и по-малки – на 14-15 години, те са показали, че могат и заслужават да играят женски футбол в България. Имаме бюджет за годината и сме разчели всичко около участието в шампионата. Организационно все още има детайли, по които работим, но това са дребни неща. Важната част от работата вече е свършена. Надявам се и любителите на футбола в Габрово да ни подкрепят“, допълни младият наставник.

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни