Габровец отива в затвора, въоръжил се незаконно

<p>РУЖА ЛЮБЕНОВА Две години затвор при строг режим – това
Габровец отива в затвора, въоръжил се незаконно

РУЖА ЛЮБЕНОВА Две години затвор при строг режим – това определи габровският Районен съд на 59-годишният Матей К., подсъдим за притежанието на самоделно взривно устройство, оръжие и боеприпаси. Решението на съдия Диана Петракиева е от 5 октомври т

59-годишният Матей К. държал в апартамента си самоделно взривно устройство, преработен газов пистолет и др.
РУЖА ЛЮБЕНОВА
Две години затвор при строг режим – това определи габровският Районен съд на 59-годишния Матей К., подсъдим за притежанието на самоделно взривно устройство, оръжие и боеприпаси.
Решението на съдия Диана Петракиева е от 5 октомври т. г. С него Матей К. бе признат за виновен, че на 14 април м. г. при обиск в апартамента му в Габрово са открити барут с тегло 47 грама, преработен в боен газ-сигнален пистолет и боеприпаси. Подсъдимият притежавал патрон калибър за АК-74, който се намирал в самоделно взривно устройство, изготвено от корпус на фугасна отбранителна ръчна граната „Ф-1“, огнестрелно оръжие - сигнално-газов пистолет, годен да произвежда изстрели с видоизменени боеприпаси, марка „EKOL Special 99 Grizzli“, калибър 9 mm. Освен това имал и боеприпаси за него - 4 броя самоделно снарядени сигнални патрони със сачми. И всичко това държал нелегално, в нарушение на чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс. А там е казано, че „който придобие по какъвто и да е начин, държи или предаде другиму взривни вещества, огнестрелни, химически, биологични или ядрени оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия, без да има за това надлежно разрешение, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години“. Ако пък количеството им е голямо – наказанието става от три до десет години.
В случая Районният съд приведе в изпълнение и старо осъждане на Матей К. С присъда от 24 март. 2016 г. той е наказан за шофиране в нетрезво състояние. Малко след 5 часа сутринта на 20 март 2016 г. управлявал по ул. „Стефан Караджа” в Габрово лек автомобил марка „Subaru“ с 1,43 промила алкохол. Тогава съдът му наложил 200 лева глоба и условно наказание – три месеца затвор, ако в следващите три години сбърка нещо със закона. Малко по-късно полицаи обискирали и апартамента му. Откритото незаконно оръжие и боеприпаси налага сега да бъде приведено в изпълнение и предишното осъждане, влязло в сила на 9 април м. г.
„Осъжда подсъдимия ... да заплати направените по делото разноски в размер на сумата 267,32 лв. по сметка на ОД на МВР – Габрово, така както и сумата от 50 лв. в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд - Габрово“, пише още решението.
То може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Окръжния съд в Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Закон и ред

Към началото