Фотопроектът "Аз съм Българка, аз съм от Габрово!" е подарък за юбилея 160 години Габрово град

Водеща! Litse-na-noviya-proekt-na-Radoslav-P-rvanov-e-Ines-Meteva
Лице на новия проект на Радослав Първанов е Инес Метева

В навечерието на Деня на Габрово, 17 май, когато отбелязваме 160-годишнината от обявяването му за град, габровският фотограф Радослав Първанов оповестява своята поредна творческа инициатива.

На юбилейната годишнина на родния си град младият творец посвещава премиерата на специалния си фотопроект "Аз съм Българка, аз съм от Габрово!", замислен като подарък за неговите съграждани. Проектът бе реализиран в края на 2019 година и стъпва на основите на популярния Национален проект "Аз съм Българка!".

Лице на новия проект е красива габровка в народна носия - 14-годишната Инес Метева. Изборът на автора не е случаен. Като всички останали участнички в тази идея на Радослав Първанов, Инес е закърмена с българския фолклор и от малка се е посветила на българските народни танци в редиците на ДФА "Габровче".

Новият фолклорен модел е сниман на фона на емблематични обекти от историческото минало на Габрово. Картините от Габровския край са допълнени от вълшебната възрожденска атмосфера на Регионален етнографски музей на открито "Етър".

"Този проект е благодарност, уважение и преклонение към миналото и послание към бъдещето. Към всичко онова, което е Габрово с неговата красота, история и наследство. Реализиран е с много любов и отдаденост, и ще бъде представен в изложба, експонирана в Габрово веднага, щом паднат ограниченията, свързани със световната пандемия" - споделя авторът.

Кадри от фотопроекта и повече за идеята може да видите в специалния раздел и виртуалната изложба www.parvanov.org/az-sm-ot-gabrovo

"Аз съм Българка, аз съм от Габрово!" бе избран за пилотна проява, с която Радослав Първанов през май отбелязва 10-годишната си дейност в сферата на професионалната фотография. Повече за творческия му юбилей можете да прочетете на www.parvanov.org/post/10-years-photogrpahy

По повод 160 години Габрово град младият фотограф е избрал да поздрави своите съграждани с видео композиции, които бяха излъчени на верифицираната му Фейсбук страница Радослав Първанов Фотография на 16 и 17 май от 18 часа на живо.

Авторът е подбрал най-доброто от заснето през годините с дрон над родния град и ще покаже на потребителите на интернет в Габрово и околностите неразкривана досега панорама от птичи поглед, с непознати кътчета и позабравени места със славна история. "160 години Габрово град – отвисоко" е внимание, отредено на най-красивото в града, неговото уникално разположение, архитектура, история и традиции.

В дните на пълна социална изолация, наложена от мерките за борба със световната вирусна пандемия, стоейки си вкъщи имахме възможността да се замислим колко красив е светът около нас, какво имаме всъщност и какво трябва да ценим. Въздушната разходка над Габрово е с обща продължителност над 2 часа и отправя зрителя високо в небето, където се реят най-свободните създания – птиците.

С тази инициатива Радослав Първанов цели да повдигне духа на габровци, а също и да покаже на света своето родно място, погледнато от един различен ракурс. Жестът е адресиран и до тези от съгражданите му, които днес живеят далеч от родния Габрово, за да си припомнят красотата му и видят как той се е променил през годините. Градът на Рачо Ковача заема в сърцето и творчеството на талантливия фотограф най-свидното кътче и той не спира да печели нови приятели на своя град и неговите достойни, трудолюбиви и гостоприемни хора.

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни