Фотографът Пенчо Тихов за “100 вести” от Венеция: Адски студено и страшно красиво е във Венеция - накъдето и да се обърнеш, виждаш карнавал...

<p>Група български фотографи бяхме три дни на снимки във Венеция
Фотографът Пенчо Тихов за “100

Група български фотографи бяхме три дни на снимки във Венеция по време на тазгодишния карнавал. През април в София ще покажем снимките си на изложба.

Градът е разположен върху множество малки острови - около 118 на брой, в плитка лагуна на Адриатическо море. Създаден е през IX в. От X до XIV в. е значителен център, посредник в търговията между Западна Европа и Изтока. В Средновековието Венеция е република - Венецианската република, оглавявана от дожи. Тя е независима държава, съществувала между IX и XVIII век. Населението е около 271 251 души.
На 5 и 6 февруари след проливен дъжд и силен вятър нивото на водата се повиши с над 1 метър. Piazza San Marco, както и цяла Венеция, е под вода. Туристите се движат по платформи. Това не смути местните хора, а и част от туристите. Хора с карнавални маски и костюми имаше навсякъде. Магазинчета и кафенета си работеха с педя вода на пода. Нямаше магазинче или кафене, в което да не се продават ботуши и дъждобрани.
На 7 февруари водата се отдръпна и шоуто се развихри. Температурите бяха близки до нулата, но градусът на веселието беше висок. Сутрин от 5 часа, вечер до полунощ имаше хора с маски и костюми, които охотно позират за снимки, правят шоу и създават настроение.
Освен местните, в шоуто участваха и хора от всички раси и националности.

Карнавалът тази година се откри на 31 януари и продължава до 17 февруари. Ежедневно има 5-10 мероприятия на различни места. Театър, опера, балет, музика, танци, акробатика, конкурси за костюми, маски, групи, танци, изпълнения разни и какво ли не. В целия град цари карнавално настроение. Хората са усмихнати, добронамерени. Една сутрин станахме в 4.15 часа, за да стигнем до Сан Марко в 5.30 - за изгрева на слънцето. Беше -3 градуса. Казах си: „Къде отиваме?!“ Но когато пристигнахме, бяхме дори закъснели. Стотици маскирани хора се бяха събрали на площада.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Пътувания

Към началото