Фотодокументална изложба "Мила родино" гостува в Националната Априловска гимназия

Водеща! Fotodokumеntalna-izlozhba--Mila-rodinooogostuva-v-Natsionalnata-Aprilovska-gimnaziia
Фотодокументална изложба "Мила родино" гостува в Националната Априловска гимназия
На събитието присъстваха доц. Илия Железаров, зам.-ректор на Технически университет - Габрово, Снежана Рачевиц, директор на гимназията, учители, ученици, гости.

 На събитието присъстваха доц. Илия Железаров, зам.-ректор на Технически университет - Габрово, Снежана Рачевиц, директор на гимназията, учители, ученици, гости.
 Пенка Петрова, учител по История и цивилизации в НАГ, представи изложбата, подчертавайки връзката на Цветан Радославов с Габрово - като ученик и по-късно учител в Държавната реална мъжка гимназия.
 Показаните документи, снимки, писма, издания, ноти от фондовете на Научния архив на БАН; Историческия музей, ХГ "Николай Павлович" и СОУ "Цветан Радославов" в Свищов, свидетелстват за неговия жизнен и творчески път, обширни познания и разностранни интереси, научни и художествени постижения.
 Цветан Радославов завещава на България песента "Горда Стара планина" (написана 1885 г.),  която през 1964 г. е утвърдена за национален химн под името "Мила Родино". Първообразът на българския химн в архивни документи е представен в изложбата, като на един от тях пише, че химнът е изпят от проф. Иван Шишманов през 1926 година.
 Изложбата е създадена през 2013 година по повод 150 години от рождението на Цветан Радославов.
 Радославов е роден на 20 април 1863 година в Свищов. Наследник  на видните фамилии Павлович, Хаджиденкови и Радославови, които му осигуряват солидно образование в Европа. Завършва класическа гимназия във Виена, История и Славистика в Карловия университет в Прага. Докторант е на известния философ проф. Вилхелм Вунд в Лайпциг, при когото защитава научна степен Доктор по философия и Магистър на изящните изкуства.
  След завръщането си в България води упражнения по експериментална психология в Софийския университет, след което учителства в Първа, Втора и Трета мъжка гимназия в София. Преди София, между 1888 и 1893 г., е гимназиален учител в Габрово.
 Експозицията е подготвена от Научния архив на БАН, Историческия музей, Художествената галерия „Николай Павлович“ и СОУ „Цветан Радославов“ - Свищов, със съдействието на Националния музей за изобразително изкуство и Държавна агенция "Архиви".
 Гостуването на изложбата в Националната Априловска гимназия е по идея на доц. Железаров, който е координатор на проекта за Ученически институт към БАН (УчИ – БАН). По този проект екип от НАГ реализира проучване на тема „Габровските учители и техният принос за обществено-политическото, културно и икономическо развитие на България през XIX век”.
 СИП "Журналистика", X клас, НАГ

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото